Νηπιαγωγείο-Πρόγραμμα

Το πρόγραμμά μας αποτελείται από τρεις διαφορετικές μεθόδους μάθησης που αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλοεμπλουτίζονται και συμβάλλει η κάθε μία στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών: 1) ελεύθερο παιχνίδι, 2) εργαστήρια και 3) διαθεματικά εβδομαδιαία πρότζεκτ

1. Ελεύθερο παιχνίδι

Το ελεύθερο παιχνίδι κατέχει κεντρικό ρόλο στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, καθώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού, είναι “η εργασία της παιδικής ηλικίας”. Στο ελεύθερο παιχνίδι δεν υπάρχει συγκεκριμένη δομή ούτε προκαθορισμένος σκοπός παρά μόνο η ανακάλυψη νέων κόσμων. Το παιδί έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον, εξερευνά, αλληλεπιδρά, καταπιάνεται με ό,τι του ελκύει την προσοχή και το ενδιαφέρον. Η φαντασία του παιδιού αφήνεται ελεύθερη και η δημιουργικότητα “εκτοξεύεται”, όταν ένα κλωνάρι δέντρου μετατρέπεται σε κουτάλα μαγειρικής, μαγικό ραβδί ή ό,τι άλλο επιθυμεί το παιδί.

Ελεύθερο παιχνίδι δεν σημαίνει παιχνίδι χωρίς όρια, καθώς αυτό θα δημιουργούσε ανασφάλεια στα παιδιά και θα περιόριζε την αίσθηση ελευθερίας τους. Τα όρια που τίθενται, αφορούν το χρονικό πλαίσιο, το χώρο του παιχνιδιού που είναι συγκεκριμένος, τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Δημιουργώντας, λοιπόν, το πλαίσιο ασφάλειας, τα παιδιά νιώθουν άνετα να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν, να ανακαλύψουν κι έτσι, αναπτύσσουν αυτονομία, πρωτοβουλία, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και απολαμβάνουν τη χαρά του παιχνιδιού.

2. Εργαστήρια

Δημιουργήσαμε με πολύ μεράκι και αγάπη 24 διαφορετικά οργανωμένα βιωματικά εργαστήρια που στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες βασίζονται στις θεματικές Κυψέλες του σχολείου μας (Επιστήμη, Τέχνη, Αθλητισμός, Περιβάλλον, Συναισθήματα και Έρευνα) κι έχουν ως στόχο να παρέχουν στα παιδιά μια μεγάλη ποικιλία ερεθισμάτων. 

(πατήστε  πάνω στα παρακάτω εικονίδια για περισσότερες πληροφορίες)

Ο σπόρος που θα γίνει δέντρο

3. Διαθεματικά εβδομαδιαία πρότζεκτ

Κάθε εβδομάδα στο σχολείο μας εστιάζουμε σε μια διαφορετική θεματική ενότητα οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες από διαφορετικούς τομείς γνώσης. Τα δομημένα διαθεματικά προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στο αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών και είναι άμεσα συνδεόμενα με την καθημερινή ζωή, την εποχή, τις γενικότερες συνθήκες του περιβάλλοντός μας. Ο παιδαγωγός έχει το ρόλο του συντονιστή, αφουγκράζεται τις ανάγκες των παιδιών και λειτουργεί με ευελιξία προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες θεματικές. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτού του παιδοκεντρικού μοντέλου είναι το project δημιουργίας του δικού μας ιγκλού ενώ χιόνιζε. Έτσι, μέσα από τις οργανωμένες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με έναν παιγνιώδη τρόπο τα παιδιά παρατηρούν, εξερευνούν, ανακαλύπτουν, αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, αποκτούν γνώσεις της καθημερινής ζωής, μαθαίνουν να συνεργάζονται και διασκεδάζουν.

4. Ημερήσιο πρόγραμμα


07:00-08:45   προσέλευση


09:00-09:30   πρωινό


09:30-10:15   οργανωμένη βιωματική δραστηριότητα


10:15-10:30   φρούτο


10:30-11:00   οργανωμένη βιωματική δραστηριότητα


11:00-11:45   διάλειμμα (παιχνίδι στην αυλή)


11:45-12:30   οργανωμένη βιωματική δραστηριότητα


12:45-13:15   μεσημεριανό


13:15-15:00   ύπνος και ελεύθερο παιχνίδι


15:00-16:00   αποχώρηση  και δράσεις αποφορτισης