ΚΥΨΕΛΗ ΤΕΧΝΩΝ

Σε αυτή την Κυψέλη, τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να συναντήσουν το δημιουργικό εαυτό τους. Μέσα από τη γνωριμία με τις 9 τέχνες (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, λογοτεχνία και ποίηση, μουσική, θέατρο και χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία, κόμικς), τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φανταστούν, να δοκιμάσουν, να παίξουν, να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν, να δημιουργήσουν, να απολαύσουν. Θα ζωγραφίσουν μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές και ρεύματα, θα πειραματιστούν στη χαρακτική, το θέατρο και τη μουσική, θα φτιάξουν δικές τους ιστορίες και κόμικς, γλυπτά, θα μάθουν την τέχνη της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, θα οργανώσουν θεατρικές παραστάσεις, θα αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία και θα καλλιεργηθεί η δημιουργική γραφή. Η επαφή με τις τέχνες θα γίνεται είτε σε εξειδικευμένα εργαστήρια είτε συνδυαστικά σε διαθεματικά εργαστήρια, πάντα όμως με γνώμονα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών.

2D 3D Animation

Ένα εργαστήριο στο οποίο γνωρίζουμε και μιλάμε για τα κινούμενα σχέδια που όλοι αγαπάμε και μαθαίνουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας.

Παίρνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως, τι χρειάστηκε για να δημιουργηθούν τα κινούμενα σχέδια, πώς φτιάχτηκαν, ποια ήταν η διαδικασία που οδήγησε σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε στην οθόνη μας. Βλέπουμε την ιστορική εξέλιξή τους, πώς άλλαξαν με το πέρασμα των χρόνων και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τι μέσα χρησιμοποιούνταν παλιότερα και τι μέσα χρησιμοποιούνται τώρα, για να δημιουργηθούν τα κινούμενα σχέδια. Ύστερα, με τη σειρά μας δοκιμάζουμε να φτιάξουμε τα δικά μας κινούμενα σχέδια. Ζωγραφίζουμε απλά και περίπλοκα σχέδια, χαρακτήρες, κινήσεις, σκηνικά κι έπειτα σκεφτόμαστε με ποιον τρόπο μπορούμε να τους δώσουμε ζωή, από το χαρτί στην οθόνη.

Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Πέμπτη 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Πέμπτη 17:00-18:00.

ECO BAND

Πώς θα σας φαινόταν να είστε μέλος σε ένα μουσικό συγκρότημα όπου εσείς οι ίδιοι θα είχατε φτιάξει τα μουσικά όργανα; Στο εργαστήριο eco band θα αποκτήσουμε γνώσεις όχι μόνο για τη μουσική αλλά θα μάθουμε και για τα διάφορα μουσικά όργανα…πώς κατασκευάζονται, από πού προέρχονται, πώς παράγουν μουσική…Ταυτόχρονα, θα έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε τα δικά μας μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν γύρω μας. Με αυτά θα δημιουργήσουμε δικές μας μελωδίες, δικούς μας ρυθμούς, θα συνοδέψουμε αγαπημένα μας τραγούδια αλλά θα μάθουμε και νέα. Ελάτε, λοιπόν, να ταξιδέψουμε με την μπάντα μας σε μουσικά μέρη που δεν έχουμε ξαναπάει!

Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Δευτέρα 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Δευτέρα 17:00-18:00.

Γιουκαλιλιστές και Πιανίστες

Δυο μουσικά όργανα τόσο μοναδικά όσο κι αυτό το εργαστήριο! Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα μουσικό όργανο μικρό σαν το χέρι μας και ένα τεράστιο που χρειάζονται ίσως και τέσσερα άτομα για να το κουβαλήσουν; Μέσα από ένα μουσικό ταξίδι ανακαλύπτουμε ότι το πιάνο και το γιουκαλίλι έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε να παίζουμε μουσική και με τα δύο όργανα και να συνοδεύουμε τον εαυτό μας όταν τραγουδάμε. Γνωρίζουμε μελωδίες και ρυθμούς, πώς διαφέρουν και πώς μοιάζουν όταν τις παίζουμε στο πιάνο και στο γιουκαλίλι. Μαθαίνουμε νότες στα όργανα και εξασκούμε τη φωνή μας τραγουδώντας με τη συνοδεία των οργάνων. Ακόμη, εναλλάσσουμε ρόλους, άλλοτε γινόμαστε σολίστες και άλλοτε συνοδεύουμε.

Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Δευτέρα 20:00-21:00 και κάθε Τρίτη 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Δευτέρα 19:00-20:00.

Επικοινωνούμε παίζοντας!

Ένα εργαστήρι γεμάτο παιχνίδι, κέφι, χαρά, γέλιο και διάθεση για επαφή και επικοινωνία! Η ομάδα μέσω του μη ανταγωνιστικού παιχνιδιού, εισέρχεται σε μία ευχάριστη διαδικασία ανακάλυψης της γνώσης με εργαλείο τη φαντασία και τη δημιουργικότητα! Τα παιδιά, καλούνται μέσα από την ασφάλεια που τους γεμίζει το παιχνίδι, να απολαύσουν το «εδώ και τώρα», ο ένα μαζί με τον άλλο, να ψυχαγωγηθούν και να προσφέρουν στην ομάδα ότι σημαντικότερο διαθέτουν: Τον ίδιο τους εαυτό!

Εργαστήρι αυτοσχεδιασμού

Στο εργαστήρι αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε μια σημαντική πτυχή του θεάτρου, τον αυτοσχεδιασμό! Με αφορμή ένα ασήμαντο αντικείμενο, μία λέξη, μία ζωγραφιά, ένα πρόσωπο, ένα έργο τέχνης δημιουργούμε μία δράση, με αρχή, μέση και τέλος. Αφήνουμε ελεύθερη τη φαντασία μας και εκφραζόμαστε με λόγια και κινήσεις που εμείς επινοούμε. Σκηνοθετούμε τον εαυτό μας αλλά και την ομάδα! Ενεργοποιούμε τη δημιουργικότητά μας και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες! Απαλείφουμε το φόβο της έκθεσης και εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Γινόμαστε ομάδα, γελάμε, παίζουμε, ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο!

Η μουσική της ιστορίας

Η μουσική βρίσκεται παντού γύρω μας και κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη. Σε αυτό το εργαστήριο, μέσα από διηγήσεις θα βαδίσουμε στα μονοπάτια της μουσικής και θα γνωρίσουμε πώς εξελίσσεται στο πέρασμα των χρόνων, πώς διαφέρει από τόπο σε τόπο και ποια είναι η επίδρασή της στην ανθρωπότητα. Ταξιδεύοντας στο χρόνο και από τη μία άκρη του κόσμου ως την άλλη, θα έρθουμε σε επαφή με όλα τα είδη μουσικής, θα παίξουμε παιχνίδια με μουσικά μοτίβα και ρυθμούς και θα μάθουμε περίεργες μουσικές ιστορίες, όπως για παράδειγμα, πώς πήραν το όνομα τους οι νότες. Επιπλέον, θα ανακαλύψουμε πόσο μεγάλη δύναμη έχει η μουσική και πως καταφέρνει να επηρεάζει και να αλλάζει συναισθήματα και καταστάσεις.

Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τρίτη 17:00-18:00.

Κουκλοθέατρο Ανακύκλωσης

Στο κουκλοθέατρο της ανακύκλωσης τα παιδιά κατασκευάζουν τις δίκες τους κούκλες για κουκλοθέατρο από ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, κουτάλες, τενεκεδάκια, πλαστικά μπουκάλια, φρούτα και άλλα πολλά. Μέσω του κουκλοθέατρου δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ενεργοποιήσουν και να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Παράλληλα, μαθαίνουν να αξιοποιούν και να επεξεργάζονται διάφορα υλικά ανακύκλωσης. Κυρίως, όμως, έχουν την δυνατότητα να επινοήσουν ιστορίες και χαρακτήρες, να ζωντανέψουν τις δημιουργίες τους και να πραγματοποιήσουν τις δικές τους κουκλοθεατρικές παραστάσεις, εκτονώνοντας και εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματα τους.

Μουσικοκινούμαι

Όλα γύρω μας κινούνται μέσα σε έναν τέλειο ρυθμό…άλλα με θόρυβο και άλλα αθόρυβα…μάλλον…η Γη γυρίζει εδώ και εκατομμύρια, μην πούμε και δισεκατομμύρια χρόνια γύρω από τον εαυτό της και τον ήλιο! Οι πλανήτες δεν μένουν ούτε ένα λεπτό ακίνητοι! Η θάλασσα φτιάχνει μουσική χτυπώντας στους βράχους! Άραγε, έχετε βρεθεί ποτέ μέσα σε ένα δάσος, να ακούσετε το ρυθμικό ήχο του αέρα που κρύβεται μέσα στα δέντρα; Η μύγα ζουζουνίζει γύρω από το κεφάλι σας την ώρα που τρώτε, όπως ζουζουνίζετε και εσείς με φωνές και γέλια στην αυλή του σχολείου! Άραγε, η μουσική, ο ήχος και η κίνηση τι κοινό έχουν μεταξύ τους; Ελάτε να το μάθουμε, παίζοντας!

Ο μαγικός Κόσμος της Disney

Ελάτε να γνωρίσουμε έναν κόσμο φαντασίας και ονείρου! Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά ο μαγικός κόσμος της Disney. Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έβδομη τέχνη, τον κινηματογράφο. Θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς δημιουργήθηκαν οι αγαπημένες τους ταινίες, με ποιον τρόπο οι αγαπημένοι τους ήρωες πήραν σάρκα και οστά και πολλά άλλα. Επιπλέον, αναλύονται τα ρεύματα του κινηματογράφου και η εξέλιξη των ταινιών στο πέρασμα των χρόνων, και παράλληλα τα παιδιά καλούνται να γίνουν οι δημιουργοί των δικών τους ταινιών.

Πάμε να Κάνουμε Θέατρο;

Εργαστήρι θεάτρου. Εργαστήρι για την ψυχή μας. Ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτοσχεδιάζουμε. Παίζουμε. Ονειρευόμαστε. Βιώνουμε τη μαγεία του θεάτρου και τη δύναμη που έχει να μας μεταμορφώνει, να μας δυναμώνει και να μας κάνει να αντέχουμε και να ελπίζουμε. Μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, γνωρίζουμε τους ανθρώπους του θεάτρου κάθε εποχής. Συνειδητοποιούμε ότι το θέατρο είναι ο καθρέφτης της εποχής του. Και με βάση τη δική μας εποχή, δημιουργούμε το δικό μας θέατρο! Αυτό που μας αντιπροσωπεύει! Που γεμίζει την καρδιές μας με αγάπη και φαντασία! Όλοι μαζί, ως ομάδα!  Πάμε να κάνουμε θέατρο;

Ταξιδεύοντας στο Μαγικό Κόσμο των Βιβλίων

Σε αυτό το εργαστήρι, ανακαλύπτουμε τη μαγεία που κρύβουν τα βιβλία και εμπνεόμαστε από τους συγγραφείς και τους εικονογράφους τους. Αναγνωρίζουμε την ανεκτίμητη αξία των βιβλίων και ανακαλύπτουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Ανταλλάζουμε βιβλία, τα απολαμβάνουμε με όλες μας τις αισθήσεις (όσφρηση, αφή, όραση, ακοή), γνωρίζουμε τα διαφορετικά τους είδη, γράφουμε τα δικά μας βιβλία και ακούμε τη γιαγιά- Ζέη, να μας λέει: «Για να γίνει κάποιος συγγραφέας χρειάζεται τρία πράγματα: Να διαβάζει βιβλία, να διαβάζει βιβλία και να διαβάζει βιβλία!»… Τι λέτε; Πάμε να διαβάσουμε βιβλία;»

Ταξίδι Χαλάρωσης και Φαντασίας

Σε αυτό το εργαστήρι, μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε. Να αναπνέουμε και να συγκεντρωνόμαστε στο «εδώ και τώρα». Να διαχειριζόμαστε την όποια ένταση και το άγχος μας. Να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας σε κόσμους μαγικούς, γεμάτους σοκολάτες, ζαχαρωτά, νεράιδες, δράκους και μαγεμένα αερόστατα! Μην ξεχνάτε πως μέσα στη φαντασία συναντάμε συχνά και την πραγματικότητα! Και την κοιτάμε κατάματα, χωρίς φόβο! Γιατί με τη φαντασία μας μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα! 

Τέχνη των Λίθων

Σε αυτό το εργαστήριο γνωρίζουμε και αφηνόμαστε στη γοητεία των λίθων. Παρατηρούμε τους ωραίους χρωματισμούς τους και εμπνεόμαστε, προκειμένου να φτιάξουμε τα δικά μας χειροποίητα κοσμήματα. Μαθαίνουμε για τη σύσταση, την αξία, την κατεργασία, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των λίθων και χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία για να τους αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε διάφορα έργα τέχνης. Έτσι, εξασκείται η λεπτή κινητικότητα και αφήνεται ελεύθερη η φαντασία, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα κομψοτέχνημα!