ΚΥΨΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Κυψέλη περιβάλλοντος είναι μια ιδιαίτερη κυψέλη, η οποία επιδιώκει την εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον, την εκπαίδευση μέσα στο περιβάλλον και την εκπαίδευση για το περιβάλλον. Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις για το περιβάλλον, έρχονται σε επαφή με αυτό και η εμπειρία γίνεται πηγή της γνώσης, ενώ παράλληλα, καλλιεργείται η ευθύνη για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Στα εργαστήρια, το περιβάλλον αξιοποιείται άμεσα και έμμεσα. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούμε χώμα και πέτρες για την αναπαράσταση της διάβρωσης του εδάφους, μέχρι και για να κατασκευάσουμε μια γιγαντοκατασκευή, όπως το flyingfoxή έναν ορειβατικό τοίχο, να δημιουργούμε διάφορες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, να μελετάμε φυσικά φαινόμενα και στοιχεία της φύσης, όπως τα ηφαίστεια, οι σεισμοί, η επίπλευση, και άλλα πολλά, μέσα από πειράματα και αναλογίες.

 

Οι δράσεις αυτές, ενισχύονται με τη χρήση μικροσκοπίου, στερεοσκοπίου, φωτοτράπεζας και τηλεσκοπίου, τα οποία αποτελούν το μέσο για τις τρομερές διερευνήσεις και ανακαλύψεις μας. Επιπλέον, πραγματοποιούνται και μεγαλύτερα πρότζεκτ, όπως η κατασκευή ενός νερόμυλου, μια γέφυρας, ενός ανεμοδείκτη, ενός μετεωρολογικού σταθμού, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Όλα τα εργαστήρια σε αυτή την κυψέλη, είναι διαθεματικά, καθώς σε αυτά συναντιούνται και συνδυάζονται οι επιστήμες της γεωλογίας, της μετεωρολογίας, της αστροφυσικής, της βιολογίας, της ζωολογίας, της φυτολογίας, της παλαιοντολογίας. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά θα έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, θα μάθουν για το περιβάλλον και θα κατανοήσουν φυσικά φαινόμενα, ταξιδεύοντας απο την εποχή των δεινοσάυρων μέχρι την εποχή του μέλλοντος, και χρησιμοποιώντας πειραματικά υλικά και όργανα από\ το σώμα τους και το χώμα μέχρι και ένα τηλεσκόπιο… 

Mud lab

Οι ιδέες των παιδιών υλοποιούνται με χώμα και νερό

Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να φτιάχνει καστράκια στην άμμο ή να παίζει με τη λάσπη; Σε αυτό το εργαστήριο παίρνουμε τις ιδέες των παιδιών και τις κάνουμε πράξη. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών και να τους διδάξει βιωματικά, τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται κάποια τεχνικά έργα και όχι μόνο. Δίνουμε μορφή σε φανταστικές κατασκευές, όπως ανάποδα δέντρα με τις ρίζες στην κορυφή και τα φύλλα κάτω αλλά και σε πραγματικές κατασκευές, όπως κάστρα, γέφυρες και φράγματα. Όλα αυτά, κατασκευασμένα αποκλειστικά από υλικά που βρίσκονται στην αυλή μας και με κύρια πρώτη ύλη το χώμα και το νερό. Βάζουμε, λοιπόν, τη φαντασία μας να δουλέψει και με πρωτότυπες ιδέες ξεπερνάμε όποιες δυσκολίες μπορεί να συναντήσουμε στη διαδικασία της κατασκευής.

Ηλικίες 5-7 κάθε Τετάρτη 17:00-18:00

Τα ορυκτά και οι χρήσεις τους

Από τα καθημερινά αντικείμενα μέχρι και τη διατροφή μας γνωρίζουμε την αξία των ορυκτών και των πετρωμάτων

Πώς μπορεί να συνδέονται τα ορυκτά και τα πετρώματα που βρίσκουμε στη φύση με τα αντικείμενα που βλέπουμε γύρω μας; Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά μελετούν στο στερεοσκόπιο και στο μικροσκόπιο διαφορετικά ορυκτά και πετρώματα. Αφού αντιληφθούν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους τότε μπορούν να αναγνωρίσουν τις χρήσεις αυτών των φυσικών υλικών στην καθημερινή μας ζωή.

Έτσι, τα παιδιά αποκτούν μια άλλη ματιά για αντικείμενα τα οποία βρίσκονται γύρω μας και όλοι χρησιμοποιούμε. Μαθαίνουν τη σύνθεσή τους καθώς και τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται τα ορυκτά και τα πετρώματα αυτούσια ή μετά από επεξεργασία. Μέσα από αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ότι τα ορυκτά είναι παντού γύρω μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, κατανοώντας έτσι τη σπουδαιότητα τους.

Ηλικίες 8-12  κάθε Τρίτη 17:00-18:00

Βιωματική Ζωολογία

Πτήση, δηλητήριο, ηχοεντοπισμός, αντοχή στο ψύχος, αδιάβροχη γούνα, στερεοσκοπική όραση, προσανατολισμός, καμουφλάζ… Αν είχαμε όλες τις ιδιότητες των ζώων, θα ήμαστε σούπερ ήρωες! Μέσα από προσομοιώσεις, πειράματα και παιχνίδια ρόλων, μαθαίνουμε βιωματικά για τις εξελικτικές προσαρμογές των ζώων σε διαφορετικά περιβάλλοντα (αρκτική, έρημος, ωκεανός, τροπικό δάσος, σαβάννα), καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις (συμβίωση, ανταγωνισμός, θήρευση, αλτρουϊσμός, γονεϊκή φροντίδα). Ποια η δική μας σχέση με τα ζώα και τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την ισορροπία του οικοσυστήματος; Είναι η σειρά μας να σώσουμε τους σούπερ ήρωες του πλανήτη!

Βοτανική

Μα γιατί είναι τόσο χρήσιμα τα φυτά; Ένα ταξίδι μυρωδάτο, πολύχρωμο και γεμάτο ζωή στο συναρπαστικό κόσμο των φυτών. Μέσα από την παραγωγή φυτικών προιόντων όπως οδοντόκρεμα δυόσμου, ρόφημα φασκόμηλο, αρωματικό κερί τριαντάφυλλο, μπισκότα κανέλας και πολλά άλλα, γνωρίζουμε καλύτερα τα φυτά και εκτιμάμε όσα μας προσφέρουν. Με στερεοσκοπική παρατήρηση της ανατομίας κορμών, φύλλων, καρπών και ανθέων, ανακαλύπτουμε τη φωτοσύνθεση, την επικονίαση, τη διαπνοή, τα τριχοειδή φαινόμενα και το γεγονός ότι τα φυτά ξέρουν μόνο να δίνουν, αφού χάρη σε αυτά μπορούμε να τρεφόμαστε, να αναπνέουμε και να προστατευόμαστε από φυσικές καταστροφές.

Γεωλογία στην κουζίνα

Μαγειρεύοντας τις διαδικασίες και τα πετρώματα που δημιουργούν τον πλανήτη μας

Φτιάχνοντας εύκολες συνταγές μαγειρικής ή απλά χρησιμοποιώντας βρώσιμα υλικά, σε αυτό το εργαστήριο θα παρατηρήσουμε και θα κατανοήσουμε φαινόμενα και διεργασίες που συμβαίνουν στη Γη. Ψήνοντας «απολιθώματα δεινοσαύρων» και ανακατεύοντας σοκολατένια «πετρώματα» καταλαβαίνουμε πολύπλοκες γεωλογικές έννοιες και διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό της Γης. Μαθαίνουμε για τη δομή και τα διαφορετικά πετρώματα του φλοιού της Γης, τι είναι και πώς δημιουργούνται τα απολιθώματα των οργανισμών του παρελθόντος και πώς δημιουργούνται και ποια είναι τα στρώματα του εδάφους. Μπαίνουμε στην κουζίνα και με μπόλικη όρεξη πλάθουμε τον κόσμο γύρω μας!

Ηλικίες 5-7 κάθε Παρασκευή 18:00-19:00

Ηλικίες 8-12 κάθε Παρασκευή 19:00-20:00

Γεωμυθολογία

Τι μας διδάσκουν οι μύθοι του κόσμου για τη γεωλογία και το φυσικό περιβάλλον;

Μέσα από μύθους και ιστορίες από όλο τον κόσμο τα παιδιά μαθαίνουν για τα φυσικά φαινόμενα και τη σημασία τους για την εξέλιξη της Γης. Ελληνικοί μύθοι αλλά και μυθολογία αρχαίων πολιτισμών όλου του κόσμου συνδυάζονται με τη σύγχρονη γνώση και επιστήμη. Από αυτό το συνδυασμό, προκύπτουν και ερμηνεύονται φυσικά φαινόμενα που παρατηρούνται γύρω μας. Οι θεοί των Βίκινγκς και των Ίνκας συναντιούνται με την Κινέζικη και την Ελληνική μυθολογία. Με μικρά βιωματικά πειράματα, παιχνίδια και αναπαραστάσεις, τα παιδιά ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Παράλληλα, μαθαίνουν για τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας ή της περιοχής από την οποία προέρχεται ο κάθε μύθος και ανακαλύπτουν την ομορφιά της διαφορετικότητας.

Ηλικίες 5-7 κάθε Παρασκευή 17:00-18:00

Εντομολογία

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του σχολείου μας, αγαπάμε πολύ τις μέλισσες! Φαντάζεστε έναν κόσμο χωρίς μέλι; Οι μέλισσες ανήκουν στα έντομα, στην τάξη Υμενόπτερα, μαζί με τις σφήκες και τα μυρμήγκια. Οι μύγες και τα κουνούπια ανήκουν στα Δίπτερα, οι λιβελούλες στα Ανισόπτερα, οι πεταλούδες στα Λεπιδόπτερα.. Στο εργαστήριο της Εντομολογίας, μέσα από κατασκευές, παιχνίδια και παρατήρηση δειγμάτων στο στερεοσκόπιο, μαθαίνουμε για την ανατομία, τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των εντόμων. Κατανοούμε τη χρησιμότητά τους στο οικοσύστημα και εξοικειωνόμαστε με την ταξινομική, δηλαδή την ταξινόμησή τους σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Συστήματος Ονοματολογίας. Και όχι, οι αράχνες δεν είναι έντομα, αλλά ναι, θα μάθουμε και για αυτές, αφού επιμένετε!

Εποχή των δεινοσαύρων

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο

Σε αυτό το εργαστήριο ανακαλύπτουμε απολιθώματα δεινοσαύρων και πληροφορίες για αυτούς καθώς και για την εποχή που έζησαν. Με τα απολιθώματα που ανακαλύψαμε, ανακατασκευάζουμε τα 3D μοντέλα των δεινοσαύρων. Μελετάμε τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους καθώς και τις συνθήκες που οδήγησαν στην άνοδο και την εξαφάνιση τους. Ο Τ-Rex, ο Τρικεράτοπας και η παρέα τους αποκτούν σάρκα και οστά μέσα  από καθημερινά υλικά! Μας δείχνουν τις αλλαγές που έχει υποστεί ο πλανήτης μας από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα και παράλληλα, μας συστήνουν μερικούς από τους απογόνους τους. 

Ηλικίες 5-7 κάθε Παρασκευή 20:00-21:00

Ηλικίες 8-12 κάθε Τετάρτη 20:00-21:00

Σκέφτομαι ECO – λογικά

Σκέφτομαι ECO-λογικά σημαίνει ότι δεν σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου! Κατανοώ τη θέση μου στο περιβάλλον, στον πλανήτη και την κοινότητά μου και αποφασίζω με υπευθυνότητα, προκειμένου οι πράξεις μου να προστατεύουν τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση. Μέσα από απλά πειράματα, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά και κινητικά παιχνίδια, στόχος είναι η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της περιβαλλοντικής συνείδησης. Με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, τα παιδιά εξοικειώνονται με έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και το οικολογικό αποτύπωμα, καθώς και με τις επιπτώσεις της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, όπως η μόλυνση, το πλαστικό και η κλιματική αλλαγή. Με την αισιόδοξη ματιά τους, οι μικροί οικολόγοι βρίσκουν λύσεις και ανακαλύπτουν ότι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο!

Φυσικές καταστροφές

Μελετάμε τη δύναμη της φύσης στην πράξη

Ο σεισμός, η πλημμύρα, η έκρηξη ενός ηφαίστειου είναι μερικές μόνο από τις φυσικές καταστροφές με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο άνθρωπος. Σε αυτό το εργαστήριο, δημιουργούμε τα δικά μας ηφαίστεια και τους δικούς μας σεισμούς, κάνουμε απλά πειράματα και κατασκευές για να αναπαραστήσουμε φυσικά φαινόμενα σε μικρή κλίμακα και αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη και το μεγαλείο της φύσης. Ανακαλύπτουμε πώς δημιουργείται η βροχή και ο άνεμος, γιατί υπάρχουν περιοχές του κόσμου με ερήμους, τι είναι οι σεισμοί και οι τυφώνες και για ποιο λόγο συμβαίνουν. Παρατηρούμε τις κλιματικές αλλαγές καθώς και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Κυρίως όμως, μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη φύση και το περιβάλλον αλλά και πώς να αντιδρούμε σωστά σε κάθε περίπτωση και να προστατευόμαστε από τις διάφορες φυσικές καταστροφές.

Ηλικίες 5-7 κάθε Τρίτη 18:00-19:00

Χρώματα και Αρώματα

Σε αυτό το πολύχρωμο και μυρωδάτο εργαστήριο, τα παιδιά γνωρίζουν με έναν εναλλακτικό τρόπο την ομορφιά της Χημείας. Αποκτούν βασικές γνώσεις για το μετασχηματισμό της ύλης και τις χημικές ενώσεις μέσα από την πραγματοποίηση πειραμάτων, φτιάχνοντας τα δικά τους αρώματα, αιθέρια ελαία, κηραλοιφές σαπούνια και αλλά φυτικά καλλυντικά με υλικά προερχόμενα από το περιβάλλον. Επιπλέον, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι η χημεία υπάρχει παντού, σε μέρη της καθημερινής τους ζωής που δεν φαντάζονταν καν και ότι οι ίδιοι είναι κατά μια έννοια χημικοί!