ΚΥΨΕΛΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Στο ECOSchool Μπλε Μέλισσα, επιδιώκουμε την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, και για αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμά μας, η σωματική άσκηση. Δημιουργήσαμε για αυτό το σκοπό, διάφορα γήπεδα, όπου τα παιδιά μπορούν να τρέξουν, να αθληθούν, να παίξουν διάφορα ομαδικά παιχνίδια ή αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ,  μπάντμιντον και πινγκ-πονγκ. Το διαφορετικό από τη συνηθισμένη πρακτική είναι, πως δεν δίνεται έμφαση στον πρωταθλητισμό, ούτε στην επίδοση και τη νίκη, αλλά στη διασκέδαση, και την απόλαυση. Παράλληλα, τα παιδιά γυμνάζονται, και ασκούνται με παιγνιώδεις δραστηριότητες που βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Βέβαια, η σωματική δραστηριοποίηση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και άλλων εργαστηρίων μας, καθώς χρησιμοποιούμε το σώμα για να αγγίζουμε, σχεδιάζουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε, βλέπουμε, ακούμε, κινούμαστε και εν τέλει, να αντιληφθούμε την πραγματικότητά μας. Πρωτίστως, μέσω του σώματος και των αισθήσεων γνωρίζουμε τον κόσμο, επομένως, χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό και να του δώσουμε τη σημασία που του αξίζει.

Aerial Yoga

Ελάτε να γνωρίσουμε την εναέρια παιδική γιόγκα με τις αιώρες που κρέμονται από το ταβάνι! Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με έναν τελείως εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης. Θα γυμναστούν, θα βελτιώσουν τη στάση σώματός τους, τη συγκέντρωση, την ευλυγισία, την ισορροπία και τη δύναμή τους. Επιπλέον, με τις ανάποδες στάσεις θα αποκτήσουν σιγουριά κι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ξεπερνώντας τους φόβους τους. Τέλος, θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί και θα μάθουμε να ενισχύουμε ο ένας την προσπάθεια του άλλου.

Run Forrest Run

Ποιο παιδί δεν αγαπά τις περιπέτειες; Σε αυτό το εργαστήριο, μια σειρά από συναρπαστικές δοκιμασίες περιμένουν τα παιδιά. Μέσα σε ένα κλίμα συναγωνισμού, συνεργασίας και ομαδικότητας τα παιδιά παίρνουν μέρος σε ένα ξεχωριστό στίβο περιπέτειας. Τρέχουν, πηδούν, ελίσσονται, στοχεύουν, πέφτουν, σηκώνονται και γελούν! Το συναρπαστικό είναι πως κάθε φορά οι δραστηριότητες αλλάζουν κι έτσι τα παιδιά επιδίδονται σε νέες περιπέτειες, πάντα προσαρμοσμένες στις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά και την ηλικία των συμμετεχόντων. Τέλος, παίζοντας γίνεται αντιληπτή με βιωματικό τρόπο η αξία της επικοινωνίας και της συνεργασίας με τους άλλους, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος.

Zumba

Ένα εργαστήριο Zumba που ξεχειλίζει από ενέργεια, αποκλειστικά διαμορφωμένο για παιδιά σας περιμένει! Μουσική που θυμίζει πάρτι και χορογραφίες δημοφιλών τραγουδιών βοηθούν τα παιδιά να γυμναστούν, να εκτονωθούν, να εκφραστούν και κυρίως να διασκεδάσουν. Παράλληλα, καθώς το εργαστήριο πραγματοποιείται σε ένα ομαδικό πλαίσιο, τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους, έρχονται πιο κοντά, γελούν μαζί και απολαμβάνουν ότι είναι μέλη μιας ομάδας.

Ακοντισμός

Ο ακοντισμός αποτελεί ένα Ολυμπιακό άθλημα που ανήκει στην οικογένεια του στίβου. Στο εργαστήριο, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εξασκηθούν σε αυτό το διασκεδαστικό αγώνισμα. Βελτιώνουν το συντονισμό, τη δύναμη, τη συγκέντρωση και την ταχύτητά τους. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν με έναν όμορφο και βιωματικό τρόπο έννοιες της φυσικής, όπως η ενέργεια, η γραμμική κίνηση, η ορμή, η αδράνεια, η βαρύτητα και η κίνηση των βλημάτων. Τέλος, όπως είναι φυσικό, η εκμάθηση του ακοντισμού γίνεται στον υπαίθριο χώρο του σχολείου μας, λαμβάνοντας και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ενόργανη γυμναστική

Η ενόργανη γυμναστική είναι ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων, καθώς περιλαμβάνει γυμναστικές ακροβατικές ασκήσεις αλλά και στοιχεία χορού με τη χρήση οργάνων. Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά μαθαίνουν να εκτελούν με ασφάλεια, βασικές ασκήσεις της ενόργανης και βελτιώνουν την τεχνική τους, την ισορροπία, την ταχύτητα, την ευλυγισία, τη δύναμή τους και πολλά άλλα. Παράλληλα, γνωρίζουν το σώμα τους, μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους και εκφράζονται δημιουργικά με αυτό.  Τέλος, τα παιδιά διοχετεύουν με έναν όμορφο τρόπο την ενεργητικότητά τους και απολαμβάνουν μια σειρά από ελκυστικές κινητικές δραστηριότητες.

Μοντέρνος χορός

Κάθε άνθρωπος, από τη μέρα που γεννιέται, περνάει τη ζωή του ανάμεσα σε ήχους. Άλλους ευχάριστους και άλλους δυσάρεστους. Όμως, ο άνθρωπος υπακούει κι επιλέγει τους ήχους που τον ευχαριστούν. Έτσι γεννιέται κι ο χορός. Αυτή η αυθόρμητη ανταπόκριση του σώματος μας σε έναν ευχάριστο ήχο. Πότε κουνάμε απλώς ρυθμικά το πόδι μας…πότε το κεφάλι μας και τα χέρια μας…και άλλες φορές το σώμα μας, ολόκληρο, μπαίνει στη διαδικασία της κίνησης. Ήχοι μουσικής και τραγούδια θα γεμίσουν την αίθουσα μας. Από όλα τα μέρη και πλάτη της γης…

Θα μάθουμε να κρατάμε σωστά την πλάτη και τα πόδια μας. Θα διδαχθούμε τόσο ελληνικούς όσο και ξένους ήχους. Τραγούδια και μελωδίες θα κατακλύσουν τα αυτιά μας και τα πόδια μας θα αρχίσουν να διαμορφώνουν τις πρώτες μας χορογραφίες. Pop, rock , jazz και funk μουσική θα φτιάξουν έναν αόρατο παγκόσμιο χάρτη μπροστά μας. Παραδοσιακή μουσική με σύγχρονη επένδυση θα εμπλουτίσουν τα ακούσματα μας και θα μάθουμε τα βήματα όλων αυτών των ανεξιχνίαστων ακόμα περιοχών. Ο καθένας μπορεί να μάθει να χορεύει και αν πιστεύετε πως όχι, σας προκαλούμε να καταρρίψουμε το μύθο!

 

Παιχνίδια από όλο τον κόσμο

Παρόλο που από χώρα σε χώρα, η γλώσσα, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις διαφέρουν, ένα είναι σίγουρο: παντού τα παιδιά παίζουν! Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά ταξιδεύουν σε άλλες χώρες παίζοντας και μαθαίνουν για τους κατοίκους τους, την ιστορία, τα αξιοθέατα, τα ήθη και τα έθιμα, τη γεωγραφία, τη βιοποικιλότητά τους και πολλά άλλα. Γεμίζουν εικόνες, πληροφορίες, συναισθήματα, διασκεδάζουν και ενισχύεται το ενδιαφέρον τους για άλλους πολιτισμούς. Τέλος, τα παιδιά αλληλεπιδρούν κι έρχονται πιο κοντά μέσα από το παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουν πως έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές με τα παιδιά από άλλες χώρες.

Παιχνίδια με μπάλες

Εσείς πόσα παιχνίδια με μπάλες ξέρετε; Σε αυτό το εργαστήριο θα παίξουμε ένα σωρό γνωστά παραδοσιακά και σύγχρονα παιχνίδια με μπάλες. Θα μάθουμε και άλλα που δεν τα γνωρίζουμε και θα επινοήσουμε και τα δικά μας. Μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, θα γυμναστούμε, θα εξασκήσουμε τις κινητικές δεξιότητες μετακίνησης και χειρισμού, σταθεροποίησης, ελέγχου προσανατολισμού στο χώρο, ρίψης, υποδοχής και πολλές άλλες. Κυρίως, όμως, θα γελάσουμε, θα συνεργαστούμε, θα εκτονωθούμε, θα έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και θα διασκεδάσουμε.

Ρυθμική Γυμναστική

Τι θα μπορούσε να είναι ομορφότερο από το συνδυασμό τέχνης και αθλητισμού, γυμναστικής με χορό; Στο εργαστήριο της ρυθμικής συνδυάζονται μπαλέτο, γυμναστική, χορός και μια σειρά από ασκήσεις με συνοδεία μουσικής και με τη βοήθεια των οργάνων ρυθμικής (κορδέλα, στεφάνι, μπάλα). Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν με ένα δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο, σε ένα ομαδικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται έτσι και το πνεύμα της συλλογικότητας.

Σύγχρονος χορός

Πώς θα σας φαινόταν να απελευθερώνατε τα συναισθήματά σας χορεύοντας; Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα μάθουν τις βασικές αρχές του σύγχρονου χορού, θα μπορούν να εκφράζουν τα διάφορα συναισθήματά τους με τις κινήσεις και το χορό τους, θα εκτονώνονται και ταυτόχρονα θα γυμνάζονται. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να φανταστούν και να δημιουργήσουν τις δικές του χορογραφίες, να αυτοσχεδιάσουν, να νιώσουν την ελευθερία της έκφρασης και να ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο κίνησης. Τι λέτε, χορεύουμε;

Το Ποδόσφαιρο «Αλλιώς»

«Αλλιώς» γιατί μέσα από αυτό το εργαστήριο ποδοσφαίρου μπορούμε να απενοχοποιήσουμε την ήττα και την αποτυχία, να επαναπροσδιορίσουμε την νίκη, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα χώρο έκφρασης αλλά και διαχείρισης όλων αυτών των συναισθημάτων που ξετυλίγονται μέσα στο γήπεδο, χωρίς να είναι η επίδοση αυτοσκοπός!

Πως μέσα από το ποδόσφαιρο μπορούμε να αντιληφθούμε πιο ευκολά έννοιες μαθηματικών, φυσικής και τριγωνομετρίας. Και όλα αυτά χωρίς να παραγκωνίζουμε και να ξεχνάμε το λόγο που ξεκινήσαμε να παίζουμε όλοι ποδόσφαιρο : Τη χαρά και την ευτυχία που μας δίνει αυτό το άθλημα.

Να μπορούμε δηλαδή να αφήνουμε τον αγωνιστικό χώρο έχοντας διασκεδάσει, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος καθώς και να αντιληφθούμε ότι η ομάδα μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα απ’ ότι ένα άτομο, διότι όπως έλεγαν και οι αρχαίοι «μία μέλισσα μέλι ου ποιεί»!

Αφήνουμε το παρακάτω κείμενο ως τροφή για σκέψη, από μια ακαδημία ποδοσφαίρου:

“Ο μπαμπάς μου κάνει όνειρα για μένα αφού στο πρόσωπο μου βλέπει το νέο αστέρι του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου ν’ ανατέλλει! Ο μπαμπάς μου είναι στο γήπεδο σε κάθε αγώνα και χειροκροτεί, οδύρεται, χαίρεται, απογοητεύεται… Ο μπαμπάς μου είναι ο δεύτερος μου coach. Την ώρα που παίζω η φωνή του αντηχεί στα αυτιά μου και προσπαθώ να κάνω ότι μου λέει γιατί δε θέλω να τον απογοητεύσω. Ο μπαμπάς μου δίνει οδηγίες για το πώς να παίζω και πώς να βάζω πολλά γκολ.

Πολλές φορές, μπαμπά τα βάζεις με τους διαιτητές γιατί δε θέλεις να χάνει η ομάδα μου. Θέλεις να είμαι ένας ακαταμάχητος νικητής, ο πρώτος των πρώτων και δίχως αμφιβολία ο καλύτερος. Όμως, χαλάρωσε μπαμπά! Ένα παιχνίδι είναι μόνο! Τα θέλω σου απέχουν πολύ από τα μπορώ μου και η εικόνα που τρέφεις απέχει πολύ από μένα. Γιατί πολύ απλά αγαπημένε μου μπαμπά δεν είμαι ούτε ο Μέσι ούτε ο Ρονάλντο! Είμαι απλά ένα παιδί που μαθαίνει και θέλει μόνο να παίζει! Σε ευχαριστώ που πιστεύεις τόσο πολύ σε μένα… άφησε με όμως να ευχαριστηθώ το παιχνίδι μου!”

Τοξοβολία

Αν είσαι κι εσύ λάτρης των υπαίθριων δραστηριοτήτων τότε σε περιμένει μια θέση στο τμήμα της τοξοβολίας. Αυτό το εργαστήριο πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο, στον όμορφο κήπο μας, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στόχος μας είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αυτό το τόσο όμορφο Ολυμπιακό άθλημα και να εμπλουτίσουν την παλέτα των δεξιοτήτων τους. Καθώς η τοξοβολία προϋποθέτει ακρίβεια, συγκέντρωση, ηρεμία, τα παιδιά εξασκούνται στην υπομονή και τη επιμονή και μαθαίνουν να εστιάζουν και να προσπαθούν να πετύχουν το στόχο τους. Παράλληλα, βελτιώνεται η στάση σώματός τους, η ισορροπία, ο συντονισμός, η ευλυγισία, η αντοχή και η δύναμη τους.