ΚΥΨΕΛΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η Κυψέλη της έρευνας είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πρωτοποριακή κυψέλη. Σε αυτήν εντάσσονται εργαστήρια, στα οποία καλλιεργείται η κριτικότητα, η επιχειρηματολογία, η φιλοσοφική και η διανοητική σκέψη. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εμβαθύνουν σε ζητήματα κοινωνικά, που τα αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα, και με αφορμή αυτά, να σκεφτούν, να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο, να αμφισβητήσουν, να διατυπώσουν υποθέσεις, να αναλύσουν και να εξερευνήσουν διαφορετικές οπτικές και τελικά, να σχηματίσουν τη δική τους προσωπική άποψη, την οποία θα μπορούν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα. Εισάγοντας διάφορα ερεθίσματα, προερχόμενα από την καθημερινότητα των παιδιών, επιχειρείται μέσω σεναρίων, διλημμάτων και βιωματικών ασκήσεων, η ενεργοποίηση και η διεύρυνση της σκέψης τους. Είναι σημαντικό, πως τα παιδιά έχουν κάποιες ιδέες και πεποιθήσεις, με τις οποίες έρχονται στα εργαστήρια, τις οποίες καλούνται να εξετάσουν, να ελέγξουν την ορθότητά τους και συχνά, να τις αναδομήσουν. Στόχος μας είναι, τα παιδιά να μην είναι παθητικοί δέκτες πληροφοριών αλλά να φιλτράρουν τις πληροφορίες που δέχονται, και να συμμετέχουν ενεργά τόσο στη διαδικασία της μάθησης όσο και μετέπειτα στη ζωή τους.

Blue Bee Radio

Η Μπλε Μέλισσα έχει το δικό της ραδιοφωνικό σταθμό! Πως θα σας φαινόταν να γινόσασταν ραδιοφωνικός παραγωγός, ηχολήπτης, δημοσιογράφος, παρουσιαστής; Ή να συμμετείχατε ως καλεσμένος στην αγαπημένη σας ραδιοφωνική εκπομπή; Ελάτε να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια, να κάνουμε αφιερώσεις, να μιλήσουμε για την επικαιρότητα, να γνωρίσουμε και να πάρουμε συνέντευξη από σημαντικά πρόσωπα και να κάνουμε τις δικές μας ραδιοφωνικές εκπομπές. Είστε έτοιμοι; Σε 54321 είμαστε στον αέρα…

Escape Room

Σε αυτό το εργαστήριο η περιπέτεια ζωντανεύει! Το ESCAPE ROOM, γνωστό και ως δωμάτιο απόδρασης, αποτελεί ένα εργαστήριο γεμάτο δράση, μυστήριο και αγωνία. Τα παιδιά αποδέχονται την πρόκληση να λύσουν μια σειρά από γρίφους, να ανακαλύψουν στοιχεία και αντικείμενα που θα τους φέρουν πιο κοντά στην ολοκλήρωση του παιχνιδιού, να συνεργαστούν και να δουλέψουν ομαδικά προκειμένου να πετύχουν τον κοινό τους στόχο. Απαραίτητα εργαλεία σε αυτό τους το εγχείρημα είναι η παρατηρητικότητα, η συγκέντρωση, η ευελιξία και συνδυαστική σκέψη. Έτσι, τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές της αποστολής που τους ανατίθεται κάθε φορά, και προσπαθούν να νικήσουν το μοναδικό αντίπαλό τους…το χρόνο!

Δημιουργική Αταξία

Ένα εργαστήριο μες στην αταξία! Πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα έργο τέχνης μέσα από την ακαταστασία; Ελάτε να αγγίξουμε και να γνωρίσουμε μια σειρά από διαφορετικά υλικά, να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις και να λερωθούμε παίζοντας. Το αισθητηριακό παιχνίδι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες καθώς η περιέργεια και το ενδιαφέρον για την ανακάλυψη είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό. Τα παιδιά, λοιπόν, σε αυτό το εργαστήριο καλούνται να είναι “άτακτα”, να δοκιμάσουν, να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να απολαύσουν την αίσθηση της ελευθερίας και της επαφής με ποικίλα υλικά και να τα αξιοποιήσουν φτιάχνοντας τα δικά τους δημιουργήματα

Ένας καιρός και μια φορά

Γνωρίζοντας την άλλη όψη των βιβλίων!

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Μια φορά και έναν καιρό…» με την οποία ξεκινάνε πολλά παραμύθια. Τι γίνεται όμως σ’ αυτό το εργαστήριο που η φράση αυτή αντιστρέφεται; Όλα αλλάζουν! Πρωτότυπα εικονογραφημένα βιβλία ξενόγλωσσα και μη, προσφέρουν νέα ερεθίσματα και ξεδιπλώνουν μαγικούς τόπους προς εξερεύνηση. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ένα παιδικό βιβλίο που διαβάζεται μόνο στο σκοτάδι ή ένα άλλο που διαβάζεται μόνο κάθετα, καθώς ξεδιπλώνεται σε 3 μέτρα μήκος; Ακόμη, βιβλία χωρίς λέξεις, ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) και βιβλία με διαφορετική μορφή ανάγνωσης και αποκρυπτογράφησης. Με όλα τα παραπάνω τα παιδιά φιλτράρουν, αντιλαμβάνονται, δημιουργούν. Γιατί το βιβλίο δίνει πάντα το κίνητρο να πάμε τη φαντασία ένα βήμα παρακάτω.

Επιδαπέδια γιγαντοπαιχνίδια

Παιχνίδια για μικρούς γίγαντες!

Τι γίνεται όταν το παιχνίδι «φιδάκι» από ένα απλό επιτραπέζιο ταμπλό, μεγεθύνεται σε μια πελώρια βάση που κυριεύει την αυλή του σχολείου μας;  Όταν τα τουβλάκια του πύργου δεν καταλαμβάνουν πια μόνο το χώρο ενός θρανίου, αλλά χρειάζονται έναν ολόκληρο κήπο για να στηθούν; Τα τετράγωνα γιγαντώνονται, οι σκάλες υψώνονται, τα φιδάκια ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας και το παιχνίδι ξεκινά με τα παιδιά ως πιόνια. Από το παιχνίδι δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα τεράστια ζάρια. Το παιχνίδι είναι ζωή, και η διασκέδαση το πιο σημαντικό συστατικό που συνθέτει την παιδική ηλικία και βοηθά τα παιδιά να απελευθερωθούν και να βιώσουν τις πιο ξέγνοιαστες και όμορφες στιγμές. 

Εργαστήρι χωρίς νικητή

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά καλούνται να συνεργαστούν, να χρησιμοποιήσουν την ευρηματικότητα τους και όλες τις γνώσεις και δεξιότητές τους, ώστε να καταφέρουν να υπερβούν μια σειρά από διαφορετικές δοκιμασίες. 

Ένα εργαστήριο διαφορετικό από όλα τα άλλα, ένα εργαστήριο γεμάτο ανατροπές, προκλήσεις, αλλιώτικο κάθε φορά. Μέσα από κινητικές, πνευματικές, σωματικές δραστηριότητες τα παιδιά ενθαρρύνονται να αλληλοβοηθηθούν και να συνεργαστούν, ώστε όλοι μαζί να βρούνε λύσεις και να επιτύχουν το στόχο τους. Αναπτύσσεται το αίσθημα της ομαδικότητας, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι με τη συλλογική προσπάθεια μπορούν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, τα παιδιά διασκεδάζουν και απολαμβάνουν την ομαδική δουλειά και αναπτύσσουν την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά τους, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις δοκιμασίες που τους δίνονται κάθε φορά.

Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τρίτη 20:00-21:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τρίτη 19:00-20:00.

Η εφημερίδα της Μπλε Μέλισσας

Η «φωνή» του σχολείου!

Η έκδοση μιας εφημερίδας αποτελεί τη δημοσιοποίηση τρεχόντων γεγονότων με ποικίλα θέματα και είδη. Με την έκδοση μιας εφημερίδας στο σχολείο της Μπλε Μέλισσας προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και να αποτυπώσουμε μία μικρογραφία της κοινωνίας. Δουλεύοντας είτε ατομικά είτε ομαδικά, τα παιδιά μπορούν να ενσαρκώσουν ρόλους όπως ρεπόρτερ, αρθρογράφος, επιμελητής κειμένων, φωτογράφος. Δίνεται το κίνητρο στα παιδιά να σκεφτούν κριτικά, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να επιχειρηματολογήσουν. Είναι μία ευκαιρία να οργανώσουν και να συντονίσουν μία συνέντευξη, να συντάξουν άρθρα αντλώντας θέματα από την καθημερινή τους ζωή, ακόμα και θέματα από άλλα εργαστήρια. Τέλος μοιράζονται αρμοδιότητες, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μηνιαίου τεύχους της εφημερίδας και συνεργάζονται μεταξύ του προκειμένου να πετύχουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η τέχνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος προσθετικής κατασκευής που συνδυάζει την τεχνολογία και την τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια η τρισδιάστατη εκτύπωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και θεωρείται μια από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες. Έχει ποικίλες εφαρμογές και τη συναντάμε από την κατασκευή κτιρίων μέχρι και την ιατρική. Σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνουμε πώς να μετατρέπουμε ένα δισδιάστατο σχέδιο σε τρισδιάστατο δίνοντάς του μορφή και σχήμα. Κατασκευάζουμε απλά καθημερινά πράγματα, αλλά και χρήσιμα αντικείμενα, όπως ένα γρανάζι ή μια χτένα. Ακόμα, έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε μεγάλα αντικείμενα χωρίζοντάς τα σε επιμέρους μικρότερες κατασκευές. Τέλος, μαθαίνουμε τη δομή των αντικειμένων και σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να επιδράσουμε σε αυτή προς το συμφέρον μας. Η φαντασία και η δημιουργικότητά μας θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, καθώς η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένα εργαλείο που απομακρύνει τα εμπόδια και μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε ό,τι θέλουμε!

Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Παρασκευή 20:00-21:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Παρασκευή 19:00-20:00.   

Μεγάλες Εφευρέσεις

Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο και τη ζωή μας!

Ταξιδεύουμε με τη χρονομηχανή στο παρελθόν, όπου συναντάμε ιστορικές προσωπικότητες και εφευρέσεις που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Ως εξερευνητές συλλέγουμε και καταγράφουμε πληροφορίες που μας βοηθούν να συνδέσουμε τις εφευρέσεις με το σήμερα. Το επόμενο ταξίδι μας με τη χρονομηχανή θα είναι στο μέλλον, όπου θα αναζητήσουμε τις νέες εφευρέσεις και τις σημαντικές προσωπικότητες του αύριο. Μήπως θα είσαι εσύ ο επόμενος εφευρέτης; Ο σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να αποσαφηνίσουμε εφευρέσεις, όπως το τηλέφωνο, η πυξίδα, ο λαμπτήρας, ώστε τα παιδιά να προσεγγίσουν τη γνώση μέσω της βιωματικής μάθησης. Μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χωροχρόνο, να εμβαθύνουν και να εντοπίσουν το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εφευρέσεων στην καθημερινή ζωή του σήμερα. 

Ο Κόσμος των επιτραπέζιων

Τα επιτραπέζια είναι κάτι που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι. Σε αυτό το εργαστήριο θα παίξουμε δημοφιλή καθώς και λιγότερα γνωστά επιτραπέζια, θα μάθουμε την ιστορία τους και θα επινοήσουμε και θα κατασκευάσουμε δικά μας.

Παίζοντας και διασκεδάζοντας τα παιδιά θα αναπτύξουν κοινωνικές και αντιληπτικές δεξιότητες, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων, τη στρατηγική τους, τη λογική σκέψη και πολλά άλλα. Υπάρχουν πολλά διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια, όμως υπάρχουν κι άλλα εξίσου ενδιαφέροντα που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Έτσι, σε κάθε συνάντησή μας θα γνωρίζουμε κι ένα καινούργιο επιτραπέζιο, και θα μαθαίνουμε την ιστορία της δημιουργίας του. Επιπλέον, θα φτιάχνουμε δικά μας επιτραπέζια, με πιόνια που θα έχουν τη δικιά μας αισθητική αλλά και δικούς μας κανόνες, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε το παιχνίδι στις δικές μας ανάγκες. Τέλος, θα παίζουμε το νέο επιτραπέζιο που θα έχουμε κατασκευάσει μόνοι μας και θα απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου, καθώς τα επιτραπέζια πάντα ένωναν παρέες, οικογένειες, γνωστούς με αγνώστους.

Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Παρασκευή 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Παρασκευή 17:00-18:00.

Τυπογραφία – Μεταξοτυπία

Γίνε και συ τυπογράφος!

Όσο και αν τα μηχανήματα έχουν κατακλύσει τη ζωή μας, η τέχνη της τυπογραφίας και της μεταξοτυπίας υπάρχει ακόμα και υπόσχεται να δώσει στα παιδιά μια άλλη προσέγγιση του τρόπου εκτύπωσης. Η τυπογραφία, που ξεκίνησε ουσιαστικά τον 15ο αιώνα, πέρασε από πολλά στάδια, τροποποιήθηκε, προσαρμόστηκε και ήρθε στο σχολείο μας, για να δείξει στα παιδιά ότι είναι μία τεχνική που ακόμα ζει. Το ίδιο και η μεταξοτυπία που αριθμεί πάνω από 5000 χρόνια. Μέσα από το εργαστήριο αυτό, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις έννοιες της εκτύπωσης, του τελάρο, της σπάτουλας, καθώς και τη διαφορά μονοχρωμίας – πολυχρωμίας. Ακόμη, αξιοποιώντας μία μεγάλη γκάμα επιφανειών, δημιουργούν μακέτες και τις αποτυπώνουν πάνω σε μπλούζες, στυλό, αυτοκόλλητα, χαρτί.

Φτιάξτο μόνος σου

Δημιουργώντας κάτι από το μηδέν!

Τα παιδιά, κατασκευάζοντας αναπτύσσουν πολλές διαφορετικές ικανότητες και δεξιότητες. Καλλιεργούν τόσο τη σκέψη και τη φαντασία τους, όσο και τη λεπτή κινητικότητα και την ευφυΐα τους. Μέσα από τις δημιουργίες και τις κατασκευές συγκεντρώνονται και μαθαίνουν να ακολουθούν ένα σχέδιο οδηγιών. Προσπαθούν να συνδυάσουν χρώματα και υλικά με δημιουργικότητα και φαντασία. Όποια και να είναι η θεματική της κατασκευής τα παιδιά απολαμβάνουν τη χαρά της δημιουργίας. Από την κατασκευή μιας γαντόκουκλας μέχρι την ταΐστρα ενός πουλιού και από τη δημιουργία των δικών μας κιμωλιών μέχρι της δικής μας πλαστελίνης, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να συλλέξουν εμπειρίες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εφόδια για τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους.