ΚΥΨΕΛΗ ΤΕΧΝΩΝ

Σε αυτή την Κυψέλη, τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να συναντήσουν το δημιουργικό εαυτό τους. Μέσα από τη γνωριμία με τις 9 τέχνες (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, λογοτεχνία και ποίηση, μουσική, θέατρο και χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία, κόμικς), τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φανταστούν, να δοκιμάσουν, να παίξουν, να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν, να δημιουργήσουν, να απολαύσουν. Θα ζωγραφίσουν μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές και ρεύματα, θα πειραματιστούν στη χαρακτική, το θέατρο και τη μουσική, θα φτιάξουν δικές τους ιστορίες και κόμικς, γλυπτά, θα μάθουν την τέχνη της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, θα οργανώσουν θεατρικές παραστάσεις, θα αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία και θα καλλιεργηθεί η δημιουργική γραφή. Η επαφή με τις τέχνες θα γίνεται είτε σε εξειδικευμένα εργαστήρια είτε συνδυαστικά σε διαθεματικά εργαστήρια, πάντα όμως με γνώμονα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών.

Γιουκαλιλιστές και Πιανίστες

Δυο μουσικά όργανα τόσο μοναδικά όσο κι αυτό το εργαστήριο! Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα μουσικό όργανο μικρό σαν το χέρι μας και ένα τεράστιο που χρειάζονται ίσως και τέσσερα άτομα για να το κουβαλήσουν; Μέσα από ένα μουσικό ταξίδι ανακαλύπτουμε ότι το πιάνο και το γιουκαλίλι έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε να παίζουμε μουσική και με τα δύο όργανα και να συνοδεύουμε τον εαυτό μας όταν τραγουδάμε. Γνωρίζουμε μελωδίες και ρυθμούς, πώς διαφέρουν και πώς μοιάζουν όταν τις παίζουμε στο πιάνο και στο γιουκαλίλι. Μαθαίνουμε νότες στα όργανα και εξασκούμε τη φωνή μας τραγουδώντας με τη συνοδεία των οργάνων. Ακόμη, εναλλάσσουμε ρόλους, άλλοτε γινόμαστε σολίστες και άλλοτε συνοδεύουμε.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Τετάρτη 14:00-15:00, 18:00-19:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Τετάρτη 13:30-14:00, 17:00-18:00

Ποιος έκλεψε την Τζοκόντα

Ποιος έκλεψε την Τζοκόντα; Τι είναι το σφουμάτο; Ποιοι ήταν οι Ιμπρεσιονιστές; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν σε ένα εργαστήριο που διδάσκει την ιστορία της τέχνης με έναν άκρως διασκεδαστικό τρόπο! Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο της τέχνης κάνοντας ένα πολύχρωμο ταξίδι στο χωροχρόνο. Έχοντας έναν ενεργητικό ρόλο, τα παιδιά παρατηρούν και κρίνουν έργα, τεχνικές, μαθαίνουν για ζωγράφους και για ρεύματα. Επιπλέον, ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα ακολουθώντας κάποια τεχνική, ή ακόμη και να επινοήσουν μια δική τους!


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Δευτέρα 14:00-15:00, 18:00-19:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Δευτέρα 15:00-16:00, 19:00-20:00

Ένας καιρός και μια φορά

Γνωρίζοντας την άλλη όψη των βιβλίων!

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Μια φορά και έναν καιρό…» με την οποία ξεκινάνε πολλά παραμύθια. Τι γίνεται όμως σ’ αυτό το εργαστήριο που η φράση αυτή αντιστρέφεται; Όλα αλλάζουν! Πρωτότυπα εικονογραφημένα βιβλία ξενόγλωσσα και μη, προσφέρουν νέα ερεθίσματα και ξεδιπλώνουν μαγικούς τόπους προς εξερεύνηση. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ένα παιδικό βιβλίο που διαβάζεται μόνο στο σκοτάδι ή ένα άλλο που διαβάζεται μόνο κάθετα, καθώς ξεδιπλώνεται σε 3 μέτρα μήκος; Ακόμη, βιβλία χωρίς λέξεις, ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) και βιβλία με διαφορετική μορφή ανάγνωσης και αποκρυπτογράφησης. Με όλα τα παραπάνω τα παιδιά φιλτράρουν, αντιλαμβάνονται, δημιουργούν. Γιατί το βιβλίο δίνει πάντα το κίνητρο να πάμε τη φαντασία ένα βήμα παρακάτω.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Τρίτη 13:30-14:00, 17:00-18:00

Ο μαγικός κόσμος των επιτραπέζιων

Τα επιτραπέζια είναι κάτι που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι. Σε αυτό το εργαστήριο θα παίξουμε δημοφιλή καθώς και λιγότερα γνωστά επιτραπέζια, θα μάθουμε την ιστορία τους και θα επινοήσουμε και θα κατασκευάσουμε δικά μας.

Παίζοντας και διασκεδάζοντας τα παιδιά θα αναπτύξουν κοινωνικές και αντιληπτικές δεξιότητες, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων, τη στρατηγική τους, τη λογική σκέψη και πολλά άλλα. Υπάρχουν πολλά διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια, όμως υπάρχουν κι άλλα εξίσου ενδιαφέροντα που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Έτσι, σε κάθε συνάντησή μας θα γνωρίζουμε κι ένα καινούργιο επιτραπέζιο, και θα μαθαίνουμε την ιστορία της δημιουργίας του. Επιπλέον, θα φτιάχνουμε δικά μας επιτραπέζια, με πιόνια που θα έχουν τη δικιά μας αισθητική αλλά και δικούς μας κανόνες, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε το παιχνίδι στις δικές μας ανάγκες. Τέλος, θα παίζουμε το νέο επιτραπέζιο που θα έχουμε κατασκευάσει μόνοι μας και θα απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου, καθώς τα επιτραπέζια πάντα ένωναν παρέες, οικογένειες, γνωστούς με αγνώστους.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Τρίτη 15:00-16:00, 19:00-20:00

Legomania

Παιχνίδι, παιχνίδι και λίγο ακόμα περισσότερο παιχνίδι! Σε αυτό το εργαστήριο, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα Lego. Μπορείς να χτίσεις μόνος σου τον Πύργο του Eiffel; Ή μια παιδική χαρά με νεροτσουλήθρες και γιγάντιες πασχαλίτσες; Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά ακολουθούν οδηγίες και κατασκευάζουν μοντέλα ή αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους και δημιουργούν κάστρα, σπίτια, διαστημικούς σταθμούς και ό,τι άλλο ονειρεύονται χωρίς κανένα περιορισμό. Συνεργάζονται και παίζουν ομαδικά, ενώ χωρίς να το καταλάβουν, έρχονται σε επαφή με έννοιες των μαθηματικών, της φυσικής και της μηχανικής!


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Τρίτη 14:00-15:00, 18:00-19:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Τρίτη 20:00-21:00
Τετάρτη 16:00-17:00

Κινηματογραφική λέσχη της Dinsey

Στο εργαστήριο αυτό μικροί και μεγάλοι δραπετεύουμε με έναν μαγικό τρόπο από την πραγματικότητα και χαλαρώνουμε απολαμβάνοντας παλιές αλλά και νέες ταινίες της Disney, οι οποίες έχουν να μας πούνε και να μας διδάξουν πολλά. Ακόμα, μπαίνουμε στη θέση του ήρωα, αξιολογούμε πράξεις και αντιδράσεις, ενώ στο τέλος της κάθε ταινίας συζητάμε όλοι μαζί για τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μας προκάλεσε. Ησυχία! Η ταινία αρχίζει! Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της έβδομης τέχνης.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Παρασκευή 16:00-17:00, 20:00-21:00