ΚΥΨΕΛΗ ΤΕΧΝΩΝ

Σε αυτή την Κυψέλη, τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να συναντήσουν το δημιουργικό εαυτό τους. Μέσα από τη γνωριμία με τις 9 τέχνες (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, λογοτεχνία και ποίηση, μουσική, θέατρο και χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία, κόμικς), τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φανταστούν, να δοκιμάσουν, να παίξουν, να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν, να δημιουργήσουν, να απολαύσουν. Θα ζωγραφίσουν μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές και ρεύματα, θα πειραματιστούν στη χαρακτική, το θέατρο και τη μουσική, θα φτιάξουν δικές τους ιστορίες και κόμικς, γλυπτά, θα μάθουν την τέχνη της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, θα οργανώσουν θεατρικές παραστάσεις, θα αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία και θα καλλιεργηθεί η δημιουργική γραφή. Η επαφή με τις τέχνες θα γίνεται είτε σε εξειδικευμένα εργαστήρια είτε συνδυαστικά σε διαθεματικά εργαστήρια, πάντα όμως με γνώμονα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών.

Γιουκαλιλιστές και Πιανίστες

Δυο μουσικά όργανα τόσο μοναδικά όσο κι αυτό το εργαστήριο! Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα μουσικό όργανο μικρό σαν το χέρι μας και ένα τεράστιο που χρειάζονται ίσως και τέσσερα άτομα για να το κουβαλήσουν; Μέσα από ένα μουσικό ταξίδι ανακαλύπτουμε ότι το πιάνο και το γιουκαλίλι έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε να παίζουμε μουσική και με τα δύο όργανα και να συνοδεύουμε τον εαυτό μας όταν τραγουδάμε. Γνωρίζουμε μελωδίες και ρυθμούς, πώς διαφέρουν και πώς μοιάζουν όταν τις παίζουμε στο πιάνο και στο γιουκαλίλι. Μαθαίνουμε νότες στα όργανα και εξασκούμε τη φωνή μας τραγουδώντας με τη συνοδεία των οργάνων. Ακόμη, εναλλάσσουμε ρόλους, άλλοτε γινόμαστε σολίστες και άλλοτε συνοδεύουμε.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Δευτέρα 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Δευτέρα 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Bing bang lab

Σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang  μέσα από μια έκρηξη δημιουργήθηκε ο κόσμος! Έτσι λοιπόν και στο εργαστήριο του Big Bang Lab παράγονται προϊόντα που συναρπάζουν, φτιαγμένα με μεράκι και με λίγα μόλις υλικά..! Προϊόντα από καθημερινά, οικολογικά, φυσικά, βρώσιμα και μη βρώσιμα υλικά έρχονται να αποδώσουν το τέλειο αποτέλεσμα μέσα σε μόνο λίγα λεπτά! Εύκολα, απλά και γρήγορα! Φαντασία, συνεργασία, δημιουργικότητα και αγάπη είναι τα μόνα συστατικά που χρειαζόμαστε! 1…2…3…και έτοιμο!

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Δευτέρα 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τετάρτη 14:00-15:00 και 20:00-21:00.

Ποιος έκλεψε την Τζοκόντα

Ποιος έκλεψε την Τζοκόντα; Τι είναι το σφουμάτο; Ποιοι ήταν οι Ιμπρεσιονιστές; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν σε ένα εργαστήριο που διδάσκει την ιστορία της τέχνης με έναν άκρως διασκεδαστικό τρόπο! Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο της τέχνης κάνοντας ένα πολύχρωμο ταξίδι στο χωροχρόνο. Έχοντας έναν ενεργητικό ρόλο, τα παιδιά παρατηρούν και κρίνουν έργα, τεχνικές, μαθαίνουν για ζωγράφους και για ρεύματα. Επιπλέον, ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα ακολουθώντας κάποια τεχνική, ή ακόμη και να επινοήσουν μια δική τους!

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Δευτέρα 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Δευτέρα 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Κεραμική-Γλυπτική

Η κεραμική και η γλυπτική χρησιμοποιούνται ως μέσο έκφρασης από τα πανάρχαια χρόνια. Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν τρισδιάστατες φιγούρες ή σκεύη με πηλό και ευφάνταστα γλυπτά από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά εξερευνούν και εκφράζουν τα συναισθήματά τους με τη βοήθεια της τέχνης, και συνθέτουν τα δικά τους έργα. Δημιουργίες από πηλό, σύρμα, ξύλο, πέτρα, μπουκάλια, χάρτινες κούτες και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται την αξία και την ομορφιά της ανακύκλωσης.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τρίτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τρίτη 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Σχεδιάζουμε 2D 3D animation

Ένα εργαστήριο στο οποίο γνωρίζουμε και μιλάμε για τα κινούμενα σχέδια που όλοι αγαπάμε και μαθαίνουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας.

Παίρνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως, τι χρειάστηκε για να δημιουργηθούν τα κινούμενα σχέδια, πώς φτιάχτηκαν, ποια ήταν η διαδικασία που οδήγησε σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε στην οθόνη μας. Βλέπουμε την ιστορική εξέλιξή τους, πώς άλλαξαν με το πέρασμα των χρόνων και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τι μέσα χρησιμοποιούνταν παλιότερα και τι μέσα χρησιμοποιούνται τώρα, για να δημιουργηθούν τα κινούμενα σχέδια. Ύστερα, με τη σειρά μας δοκιμάζουμε να φτιάξουμε τα δικά μας κινούμενα σχέδια. Ζωγραφίζουμε απλά και περίπλοκα σχέδια, χαρακτήρες, κινήσεις, σκηνικά κι έπειτα σκεφτόμαστε με ποιον τρόπο μπορούμε να τους δώσουμε ζωή, από το χαρτί στην οθόνη.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τετάρτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τετάρτη 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Η τέχνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος προσθετικής κατασκευής που συνδυάζει την τεχνολογία και την τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια η τρισδιάστατη εκτύπωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και θεωρείται μια από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες. Έχει ποικίλες εφαρμογές και τη συναντάμε από την κατασκευή κτιρίων μέχρι και την ιατρική. Σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνουμε πώς να μετατρέπουμε ένα δισδιάστατο σχέδιο σε τρισδιάστατο δίνοντάς του μορφή και σχήμα. Κατασκευάζουμε απλά καθημερινά πράγματα, αλλά και χρήσιμα αντικείμενα, όπως ένα γρανάζι ή μια χτένα. Ακόμα, έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε μεγάλα αντικείμενα χωρίζοντάς τα σε επιμέρους μικρότερες κατασκευές. Τέλος, μαθαίνουμε τη δομή των αντικειμένων και σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να επιδράσουμε σε αυτή προς το συμφέρον μας. Η φαντασία και η δημιουργικότητά μας θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, καθώς η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένα εργαλείο που απομακρύνει τα εμπόδια και μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε ό,τι θέλουμε!

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τετάρτη 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τετάρτη 16:00-17:00 και 20:00-21:00.

Πάμε να κάνουμε θέατρο

Εργαστήρι θεάτρου. Εργαστήρι για την ψυχή μας. Ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτοσχεδιάζουμε. Παίζουμε. Ονειρευόμαστε. Βιώνουμε τη μαγεία του θεάτρου και τη δύναμη που έχει να μας μεταμορφώνει, να μας δυναμώνει και να μας κάνει να αντέχουμε και να ελπίζουμε. Μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, γνωρίζουμε τους ανθρώπους του θεάτρου κάθε εποχής. Συνειδητοποιούμε ότι το θέατρο είναι ο καθρέφτης της εποχής του. Και με βάση τη δική μας εποχή, δημιουργούμε το δικό μας θέατρο! Αυτό που μας αντιπροσωπεύει! Που γεμίζει την καρδιές μας με αγάπη και φαντασία! Όλοι μαζί, ως ομάδα!  Πάμε να κάνουμε θέατρο;

 


Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Πέμπτη 15:00-16:00, 16:00-17:00, 19:00-20:00 και 20:00-21:00.

Μεικτές τεχνικές

Λίγο η ανάγκη για φαντασία, λίγο η έντονη διάθεση για πειραματισμό μάς οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του εργαστηρίου! Ποιος είπε ότι μία μόνο τεχνική είναι και αρκετή; Έχετε δοκιμάσει να συνδυάσετε διάφορα υλικά μεταξύ τους, όπως χαρτί, ξύλο, γυαλί, μέταλλο ή και άλλα; Ή να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από ένα εργαλείο για να δημιουργήσετε ένα καλλιτεχνικό έργο; Σε αυτό το εργαστήριο αξιοποιούμε και συνδυάζουμε μια σειρά από διαφορετικές μεθόδους, υλικά, μέσα, ό,τι περνάει από τη φαντασία μας προκειμένου να φτιάξουμε ένα έργο που μας εκφράζει. Μέσα από αυτή τη καλλιτεχνική διαδικασία, συναντάμε  διάφορους σταθμούς –τεχνικές ή και συνδυασμό αυτών, καθώς και άπειρες δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία, δημιουργικότητα, και ελεύθερη έκφραση.

 


Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Δευτέρα 14:00-15:00 και 20:00-21:00.