ΚΥΨΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Κυψέλη περιβάλλοντος είναι μια ιδιαίτερη κυψέλη, η οποία επιδιώκει την εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον, την εκπαίδευση μέσα στο περιβάλλον και την εκπαίδευση για το περιβάλλον. Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις για το περιβάλλον, έρχονται σε επαφή με αυτό και η εμπειρία γίνεται πηγή της γνώσης, ενώ παράλληλα, καλλιεργείται η ευθύνη για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Στα εργαστήρια, το περιβάλλον αξιοποιείται άμεσα και έμμεσα. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούμε χώμα και πέτρες για την αναπαράσταση της διάβρωσης του εδάφους, μέχρι και για να κατασκευάσουμε μια γιγαντοκατασκευή, όπως το flyingfoxή έναν ορειβατικό τοίχο, να δημιουργούμε διάφορες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, να μελετάμε φυσικά φαινόμενα και στοιχεία της φύσης, όπως τα ηφαίστεια, οι σεισμοί, η επίπλευση, και άλλα πολλά, μέσα από πειράματα και αναλογίες.

 

Οι δράσεις αυτές, ενισχύονται με τη χρήση μικροσκοπίου, στερεοσκοπίου, φωτοτράπεζας και τηλεσκοπίου, τα οποία αποτελούν το μέσο για τις τρομερές διερευνήσεις και ανακαλύψεις μας. Επιπλέον, πραγματοποιούνται και μεγαλύτερα πρότζεκτ, όπως η κατασκευή ενός νερόμυλου, μια γέφυρας, ενός ανεμοδείκτη, ενός μετεωρολογικού σταθμού, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Όλα τα εργαστήρια σε αυτή την κυψέλη, είναι διαθεματικά, καθώς σε αυτά συναντιούνται και συνδυάζονται οι επιστήμες της γεωλογίας, της μετεωρολογίας, της αστροφυσικής, της βιολογίας, της ζωολογίας, της φυτολογίας, της παλαιοντολογίας. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά θα έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, θα μάθουν για το περιβάλλον και θα κατανοήσουν φυσικά φαινόμενα, ταξιδεύοντας απο την εποχή των δεινοσάυρων μέχρι την εποχή του μέλλοντος, και χρησιμοποιώντας πειραματικά υλικά και όργανα από\ το σώμα τους και το χώμα μέχρι και ένα τηλεσκόπιο… 

Βιωματική μακέτα

Το εργαστήριο αυτό αφορά την τρισδιάστατη και ρεαλιστική εικόνα. Η μακέτα αποτελεί αναπαράσταση μεγάλων κτηρίων και του φυσικού περιβάλλοντος σε μικρογραφία και πηγάζει από το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Καλούμαστε, λοιπόν, να κατασκευάσουμε εντυπωσιακά κτήρια, σχολεία, εργοστάσια, σπίτια, γέφυρες, ολόκληρες πόλεις και οτιδήποτε εξάπτει τη φαντασία και την περιέργειά μας!

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Δευτέρα 16:00-17:00 και 20:00-21:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Δευτέρα 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Γεωλογία στην κουζίνα

Μαγειρεύοντας τις διαδικασίες και τα πετρώματα που δημιουργούν τον πλανήτη μας

Φτιάχνοντας εύκολες συνταγές μαγειρικής ή απλά χρησιμοποιώντας βρώσιμα υλικά, σε αυτό το εργαστήριο θα παρατηρήσουμε και θα κατανοήσουμε φαινόμενα και διεργασίες που συμβαίνουν στη Γη. Ψήνοντας «απολιθώματα δεινοσαύρων» και ανακατεύοντας σοκολατένια «πετρώματα» καταλαβαίνουμε πολύπλοκες γεωλογικές έννοιες και διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό της Γης. Μαθαίνουμε για τη δομή και τα διαφορετικά πετρώματα του φλοιού της Γης, τι είναι και πώς δημιουργούνται τα απολιθώματα των οργανισμών του παρελθόντος και πώς δημιουργούνται και ποια είναι τα στρώματα του εδάφους. Μπαίνουμε στην κουζίνα και με μπόλικη όρεξη πλάθουμε τον κόσμο γύρω μας!

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τρίτη 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τρίτη 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Βιωματική Αρχαιολογία

Στη βιωματική αρχαιολογία γινόμαστε μικροί αρχαιολόγοι και ερευνητές. Κάθε εβδομάδα ταξιδεύουμε σε μια παλιότερη εποχή και μαθαίνουμε βιωματικά την ιστορία της. Βρίσκουμε ευρήματα, τοιχογραφίες, κτίσματα, αγάλματα, βιβλία,  ανακαλύπτουμε τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τον τρόπο ζωής διάφορων σπουδαίων πολιτισμών, όπως των αρχαίων Ελλήνων, των αρχαίων Αιγυπτίων, των Ίνκας και πολλών άλλων. Δημιουργούμε παιχνίδια αναπαράστασης και τελικά, συνειδητοποιούμε την αξία αυτών των πολιτισμών και το πώς στιγμάτισαν το σύγχρονο κόσμο.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τρίτη 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τρίτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Εποχή των δεινοσαύρων

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο

Σε αυτό το εργαστήριο ανακαλύπτουμε απολιθώματα δεινοσαύρων και πληροφορίες για αυτούς καθώς και για την εποχή που έζησαν. Με τα απολιθώματα που ανακαλύψαμε, ανακατασκευάζουμε τα 3D μοντέλα των δεινοσαύρων. Μελετάμε τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους καθώς και τις συνθήκες που οδήγησαν στην άνοδο και την εξαφάνιση τους. Ο Τ-Rex, ο Τρικεράτοπας και η παρέα τους αποκτούν σάρκα και οστά μέσα  από καθημερινά υλικά! Μας δείχνουν τις αλλαγές που έχει υποστεί ο πλανήτης μας από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα και παράλληλα, μας συστήνουν μερικούς από τους απογόνους τους.


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τρίτη 16:00-17:00 και 20:00-21:00.

Φυσικές καταστροφές

Μελετάμε τη δύναμη της φύσης στην πράξη

Ο σεισμός, η πλημμύρα, η έκρηξη ενός ηφαίστειου είναι μερικές μόνο από τις φυσικές καταστροφές με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο άνθρωπος. Σε αυτό το εργαστήριο, δημιουργούμε τα δικά μας ηφαίστεια και τους δικούς μας σεισμούς, κάνουμε απλά πειράματα και κατασκευές για να αναπαραστήσουμε φυσικά φαινόμενα σε μικρή κλίμακα και αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη και το μεγαλείο της φύσης. Ανακαλύπτουμε πώς δημιουργείται η βροχή και ο άνεμος, γιατί υπάρχουν περιοχές του κόσμου με ερήμους, τι είναι οι σεισμοί και οι τυφώνες και για ποιο λόγο συμβαίνουν. Παρατηρούμε τις κλιματικές αλλαγές καθώς και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Κυρίως όμως, μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη φύση και το περιβάλλον αλλά και πώς να αντιδρούμε σωστά σε κάθε περίπτωση και να προστατευόμαστε από τις διάφορες φυσικές καταστροφές.


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Πέμπτη 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Μια μέρα στο βουνό

Πάμε μια βόλτα στο βουνό; Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας για την ασφαλή διαμονή μας και εξερεύνηση; Σίγουρα τη σκηνή μας, μέσα στην οποία θα υλοποιήσουμε πολλές δραστηριότητες, διάφορα εργαλεία για την ανακάλυψη του οικοσυστήματος της περιοχής που θα επισκεφτούμε και φυσικά εργαλεία για να βρούμε τροφή και να καθαρίσουμε το νερό μας. Σε αυτό το εργαστήριο θα είναι σαν να πηγαίνουμε εκδρομή! Παράλληλα, ανακαλύπτουμε τα πάντα για το οικοσύστημα, παρατηρούμε τις διαφορές ανάμεσα στις περιοχές, αποκτούμε γνώσεις για τη χλωρίδα και την πανίδα, και κυρίως μαθαίνουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη φύση.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Πέμπτη 16:00-17:00 και 20:00-21:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Πέμπτη 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Γεωμυθολογία

Τι μας διδάσκουν οι μύθοι του κόσμου για τη γεωλογία και το φυσικό περιβάλλον;

Τι μας διδάσκουν οι μύθοι του κόσμου για τη γεωλογία και το φυσικό περιβάλλον;

Μέσα από μύθους και ιστορίες από όλο τον κόσμο τα παιδιά μαθαίνουν για τα φυσικά φαινόμενα και τη σημασία τους για την εξέλιξη της Γης. Ελληνικοί μύθοι αλλά και μυθολογία αρχαίων πολιτισμών όλου του κόσμου συνδυάζονται με τη σύγχρονη γνώση και επιστήμη. Από αυτό το συνδυασμό, προκύπτουν και ερμηνεύονται φυσικά φαινόμενα που παρατηρούνται γύρω μας. Οι θεοί των Βίκινγκς και των Ίνκας συναντιούνται με την Κινέζικη και την Ελληνική μυθολογία. Με μικρά βιωματικά πειράματα, παιχνίδια και αναπαραστάσεις, τα παιδιά ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Παράλληλα, μαθαίνουν για τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας ή της περιοχής από την οποία προέρχεται ο κάθε μύθος και ανακαλύπτουν την ομορφιά της διαφορετικότητας.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Πέμπτη 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Τα ορυκτά και οι χρήσεις τους

Από τα καθημερινά αντικείμενα μέχρι και τη διατροφή μας
γνωρίζουμε την αξία των ορυκτών και των πετρωμάτων

Πώς μπορεί να συνδέονται τα ορυκτά και τα πετρώματα που βρίσκουμε στη φύση με τα αντικείμενα που βλέπουμε γύρω μας; Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά μελετούν στο στερεοσκόπιο και στο μικροσκόπιο διαφορετικά ορυκτά και πετρώματα. Αφού αντιληφθούν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους τότε μπορούν να αναγνωρίσουν τις χρήσεις αυτών των φυσικών υλικών στην καθημερινή μας ζωή.

Έτσι, τα παιδιά αποκτούν μια άλλη ματιά για αντικείμενα τα οποία βρίσκονται γύρω μας και όλοι χρησιμοποιούμε. Μαθαίνουν τη σύνθεσή τους καθώς και τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται τα ορυκτά και τα πετρώματα αυτούσια ή μετά από επεξεργασία. Μέσα από αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ότι τα ορυκτά είναι παντού γύρω μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, κατανοώντας έτσι τη σπουδαιότητα τους.

 


Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τρίτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00

Mud lab

Οι ιδέες των παιδιών υλοποιούνται με χώμα και νερό

Οι ιδέες των παιδιών υλοποιούνται με χώμα και νερό

Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να φτιάχνει καστράκια στην άμμο ή να παίζει με τη λάσπη; Σε αυτό το εργαστήριο παίρνουμε τις ιδέες των παιδιών και τις κάνουμε πράξη. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών και να τους διδάξει βιωματικά, τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται κάποια τεχνικά έργα και όχι μόνο. Δίνουμε μορφή σε φανταστικές κατασκευές, όπως ανάποδα δέντρα με τις ρίζες στην κορυφή και τα φύλλα κάτω αλλά και σε πραγματικές κατασκευές, όπως κάστρα, γέφυρες και φράγματα. Όλα αυτά, κατασκευασμένα αποκλειστικά από υλικά που βρίσκονται στην αυλή μας και με κύρια πρώτη ύλη το χώμα και το νερό. Βάζουμε, λοιπόν, τη φαντασία μας να δουλέψει και με πρωτότυπες ιδέες ξεπερνάμε όποιες δυσκολίες μπορεί να συναντήσουμε στη διαδικασία της κατασκευής.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Πέμπτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Ο σπόρος που θα γίνει δέντρο

Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα γίνουν μικροί γεωργοί και θα ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες που αφορούν, κυρίως, την κατασκευή και τη φροντίδα ενός λαχανόκηπου. Ενδεικτικά, τα σπορεία μας θα είναι έτοιμα να μας δώσουν τα δικά τους φυτά και παράλληλα, θα φτιάξουμε το δικό μας θερμοκήπιο για τα φυτά που δε θα αντέξουν στο κρύο! Θα ασχοληθούμε με την ανατομία των φυτών και φυσικά, δε θα ξεχάσουμε τα αρωματικά φυτά μας. Επιπλέον, φέρνοντας ένα ενυδρείο στην τάξη μας, μπορούμε να γνωρίσουμε την ενυδρειοπονία, δηλαδή την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των φυτών μαζί με τα ψάρια. Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και πειράματα, θα έρθουμε σε επαφή και με το αγροτικό περιβάλλον και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Θα ασχοληθούμε με θέματα τροφίμων και διατροφής, θα μιλήσουμε για τα αγροτικά επαγγέλματα, θα κατανοήσουμε την έννοια της αγροτικής οικονομίας, θα αποκτήσουμε βασικές δεξιότητες στη φυτική παραγωγή, θα γνωρίσουμε τα ζώα εκτροφής και συντροφιάς, το οποίο προάγει το πνεύμα της φιλοζωίας, και την τοπογραφία, η οποία βοηθά στην καλύτερη αντίληψη του χώρου.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τετάρτη 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τετάρτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Εντομολογία

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του σχολείου μας, αγαπάμε πολύ τις μέλισσες! Φαντάζεστε έναν κόσμο χωρίς μέλι; Οι μέλισσες ανήκουν στα έντομα, στην τάξη Υμενόπτερα, μαζί με τις σφήκες και τα μυρμήγκια. Οι μύγες και τα κουνούπια ανήκουν στα Δίπτερα, οι λιβελούλες στα Ανισόπτερα, οι πεταλούδες στα Λεπιδόπτερα.. Στο εργαστήριο της Εντομολογίας, μέσα από κατασκευές, παιχνίδια και παρατήρηση δειγμάτων στο στερεοσκόπιο, μαθαίνουμε για την ανατομία, τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των εντόμων. Κατανοούμε τη χρησιμότητά τους στο οικοσύστημα και εξοικειωνόμαστε με την ταξινομική, δηλαδή την ταξινόμησή τους σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Συστήματος Ονοματολογίας. Και όχι, οι αράχνες δεν είναι έντομα, αλλά ναι, θα μάθουμε και για αυτές, αφού επιμένετε!