ΚΥΨΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Κυψέλη περιβάλλοντος είναι μια ιδιαίτερη κυψέλη, η οποία επιδιώκει την εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον, την εκπαίδευση μέσα στο περιβάλλον και την εκπαίδευση για το περιβάλλον. Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις για το περιβάλλον, έρχονται σε επαφή με αυτό και η εμπειρία γίνεται πηγή της γνώσης, ενώ παράλληλα, καλλιεργείται η ευθύνη για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Στα εργαστήρια, το περιβάλλον αξιοποιείται άμεσα και έμμεσα. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούμε χώμα και πέτρες για την αναπαράσταση της διάβρωσης του εδάφους, μέχρι και για να κατασκευάσουμε μια γιγαντοκατασκευή, όπως το flyingfoxή έναν ορειβατικό τοίχο, να δημιουργούμε διάφορες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, να μελετάμε φυσικά φαινόμενα και στοιχεία της φύσης, όπως τα ηφαίστεια, οι σεισμοί, η επίπλευση, και άλλα πολλά, μέσα από πειράματα και αναλογίες.

 

Οι δράσεις αυτές, ενισχύονται με τη χρήση μικροσκοπίου, στερεοσκοπίου, φωτοτράπεζας και τηλεσκοπίου, τα οποία αποτελούν το μέσο για τις τρομερές διερευνήσεις και ανακαλύψεις μας. Επιπλέον, πραγματοποιούνται και μεγαλύτερα πρότζεκτ, όπως η κατασκευή ενός νερόμυλου, μια γέφυρας, ενός ανεμοδείκτη, ενός μετεωρολογικού σταθμού, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Όλα τα εργαστήρια σε αυτή την κυψέλη, είναι διαθεματικά, καθώς σε αυτά συναντιούνται και συνδυάζονται οι επιστήμες της γεωλογίας, της μετεωρολογίας, της αστροφυσικής, της βιολογίας, της ζωολογίας, της φυτολογίας, της παλαιοντολογίας. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά θα έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, θα μάθουν για το περιβάλλον και θα κατανοήσουν φυσικά φαινόμενα, ταξιδεύοντας απο την εποχή των δεινοσάυρων μέχρι την εποχή του μέλλοντος, και χρησιμοποιώντας πειραματικά υλικά και όργανα από\ το σώμα τους και το χώμα μέχρι και ένα τηλεσκόπιο… 

Da Vinci

Μελετώντας και κατασκευάζοντας εφευρέσεις του παρελθόντος χτίζουμε τα θεμέλια για τις εφευρέσεις του μέλλοντος

Μελετώντας και κατασκευάζοντας εφευρέσεις του παρελθόντος χτίζουμε τα θεμέλια για τις εφευρέσεις του μέλλοντος.

Ο Leonardo Da Vinci δεν ήταν μόνο ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της Αναγέννησης, αλλά κι εξίσου σημαντικός εφευρέτης και μηχανικός. Σε αυτό το εργαστήριο καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς μικροί εφευρέτες και μηχανικοί. Παρατηρούμε και κατασκευάζουμε εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα. Μαθαίνουμε και εφαρμόζουμε αρχές της μηχανικής κατασκευάζοντας μηχανικά συστήματα, από τροχούς, πιστόνια και γρανάζια μέχρι αντλίες, γέφυρες και καταπέλτες. Μελετάμε τους μηχανισμούς που κινούν και βοηθούν στη λειτουργία των μηχανών και των συστημάτων που χρησιμοποιούμε. Κατανοούμε έννοιες όπως ενέργεια, δύναμη και πίεση και στη συνέχεια, τις εφαρμόζουμε στην πράξη. Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και δημιουργούμε τις δικές εφευρέσεις με απλά υλικά. Πειραματιζόμαστε, κάνουμε λάθη και στη συνέχεια τα μελετάμε βελτιώνοντας τις κατασκευές μας.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Πέμπτη16:00-17:00, 20:00-21:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Πέμπτη 13:30-14:00, 17:00-18:00

Φυσική με καθημερινά υλικά

Ελάτε να ανακαλύψουμε τα μυστικά και τους νόμους της φύσης! Τι είναι το χαλάζι και πώς δημιουργείται; Πώς αναπτύσσονται τα δέντρα; Σε ποια θερμοκρασία λιώνουν οι πάγοι και πώς ονομάζεται αυτό το φαινόμενο; Τι είναι ο ηλεκτρομαγνητισμός και πού τον συναντάμε; Πώς κινούνται τα αυτοκίνητα; Σε αυτά αλλά και αμέτρητα ακόμη ερωτήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας, απαντούμε βιωματικά χρησιμοποιώντας απλά υλικά που μπορούμε εύκολα να βρούμε και να επεξεργαστούμε. Σε αυτό το εργαστήρι ερχόμαστε σε επαφή με τη συναρπαστική επιστήμη της φυσικής και αντιλαμβανόμαστε ότι η φυσική είναι παντού!


Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Τετάρτη 16:00-17:00, 20:00-21:00

Αξιοποιώ το περιβάλλον

Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα δώρα που μας προσφέρει απλόχερα το περιβάλλον. Ενδεικτικά, θα παρατηρήσουν και θα δοκιμάσουν διάφορα λάδια και θα ασχοληθούν με το χρώμα, τη μυρωδιά και τη γεύση του. Θα φτιάξουμε σαπούνια αλλά και τη δική μας πάστα κάνοντας γευστικές δοκιμές, θα αναφερθούμε  στις ποικιλίες ελαιόδεντρων και στους τρόπους καλλιέργειας της ελιάς, τις ασθένειές της, τα προϊόντα της, τις ιδιότητές της, τη διαδικασία λιομαζώματος και την παραγωγή ελαιόλαδου. Μαθαίνοντας και εκτιμώντας τα αγαθά που μας χαρίζει η φύση, τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν για τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.


Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Παρασκευή 13:30-14:00, 17:00-18:00