ΚΥΨΕΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Στην Κυψέλη των επιστημών έχουμε εντάξει μια σειρά από πρωτοποριακά διαθεματικά εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες επιστήμες, όπως τη φυσική, τα μαθηματικά, τη χημεία, την αστρονομία, την αστροφυσική, τη βιολογία κτλ. Κεντρικός στόχος των εργαστηρίων, είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα, να πειραματιστούν, να διαχειριστούν και να επιλύσουν προβλήματα σε πραγματικά πλαίσια. Δίνεται στα παιδιά, η δυνατότητα να διερευνήσουν βιωματικά, αιτίες, συνέπειες, αλλαγές μεταβλητών, συγκροτώντας, έτσι, ομάδες μικρών επιστημόνων. Θέλουμε μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία ηφαιστείων, τη μελέτη των δεινοσαύρων, την εκτέλεση μαγειρικών συνταγών αλλά και πολλών άλλων ευφάνταστων δραστηριοτήτων, τα παιδιά να μάθουν για τα φυσικά φαινόμενα, να κατανοήσουν δύσκολες μαθηματικές έννοιες, να γνωρίσουν τον έναστρο ουρανό, και να αντιληφθούν πώς συνδέονται, όλα αυτά, με την καθημερινότητά τους.

Φυσική με καθημερινά υλικά

Ελάτε να ανακαλύψουμε τα μυστικά και τους νόμους της φύσης! Τι είναι το χαλάζι και πώς δημιουργείται; Πώς αναπτύσσονται τα δέντρα; Σε ποια θερμοκρασία λιώνουν οι πάγοι και πώς ονομάζεται αυτό το φαινόμενο; Τι είναι ο ηλεκτρομαγνητισμός και πού τον συναντάμε; Πώς κινούνται τα αυτοκίνητα; Σε αυτά αλλά και αμέτρητα ακόμη ερωτήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας, απαντούμε βιωματικά χρησιμοποιώντας απλά υλικά που μπορούμε εύκολα να βρούμε και να επεξεργαστούμε. Σε αυτό το εργαστήρι ερχόμαστε σε επαφή με τη συναρπαστική επιστήμη της φυσικής και αντιλαμβανόμαστε ότι η φυσική είναι παντού!

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τετάρτη 15:00-16:00 και 20:00-21:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τετάρτη 16:00-17:00 και 19:00-20:00.

Μαθηματικά στην κουζίνα

Μαθαίνουμε μαθηματικά μαγειρεύοντας!

Μαθαίνουμε μαθηματικά μαγειρεύοντας!

Βάζοντας τους σκούφους μας είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μικροί σεφ. Θα μάθουμε, μέσα από εύκολες συνταγές, πώς συνδέονται οι μαθηματικές έννοιες με τη μαγειρική υπολογίζοντας ποσότητες, πχ «πόσα αυγά θα βάλω στο κέικ;», γνωρίζοντας έννοιες όπως μισό, ολόκληρο, κτλ «θα βάλουμε μισό πακέτο ζάχαρη», υπολογίζοντας και συγκρίνοντας το βάρος «το βούτυρο είναι πιο βαρύ από το αλεύρι», παρατηρώντας πώς αλλάζει η ύλη, «το νερό γίνεται ζυμάρι όταν προσθέσω αλεύρι». Στις δραστηριότητες μας, επίσης, θα μάθουμε να ταξινομούμε τα υλικά και να  υπολογίζουμε τις ποσότητες, θα κάνουμε υπολογισμούς, μαθηματικές πράξεις, αντιστοιχίσεις, κι έτσι θα εξοικειωθούμε με τις μονάδες μέτρησης βάρους, θερμοκρασίας και χρόνου. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα μοσχομυρίσει το σχολείο μας και θα περάσουμε όμορφα αποκτώντας νόστιμες εμπειρίες.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Πέμπτη 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Πέμπτη 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Da Vinci

Μελετώντας και κατασκευάζοντας εφευρέσεις του παρελθόντος χτίζουμε τα θεμέλια για τις εφευρέσεις του μέλλοντος

Μελετώντας και κατασκευάζοντας εφευρέσεις του παρελθόντος χτίζουμε τα θεμέλια για τις εφευρέσεις του μέλλοντος.

Ο Leonardo Da Vinci δεν ήταν μόνο ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της Αναγέννησης, αλλά κι εξίσου σημαντικός εφευρέτης και μηχανικός. Σε αυτό το εργαστήριο καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς μικροί εφευρέτες και μηχανικοί. Παρατηρούμε και κατασκευάζουμε εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα. Μαθαίνουμε και εφαρμόζουμε αρχές της μηχανικής κατασκευάζοντας μηχανικά συστήματα, από τροχούς, πιστόνια και γρανάζια μέχρι αντλίες, γέφυρες και καταπέλτες. Μελετάμε τους μηχανισμούς που κινούν και βοηθούν στη λειτουργία των μηχανών και των συστημάτων που χρησιμοποιούμε. Κατανοούμε έννοιες όπως ενέργεια, δύναμη και πίεση και στη συνέχεια, τις εφαρμόζουμε στην πράξη. Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και δημιουργούμε τις δικές εφευρέσεις με απλά υλικά. Πειραματιζόμαστε, κάνουμε λάθη και στη συνέχεια τα μελετάμε βελτιώνοντας τις κατασκευές μας.


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Παρασκευή 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Παρασκευή 16:00-17:00 και 20:00-21:00.

Χημεία

Η χημεία είναι τόσο σημαντική για τη ζωή μας που δεν το φανταζόμαστε! Διευκολύνει τη ζωή μας, την κάνει πιο ευχάριστη, φροντίζει την υγεία μας…Η χημεία βρίσκεται παντού, από τις σόλες των παπουτσιών μας που χρειάζονται αφρό για να περπατάμε ξεκούραστα, μέχρι το αντηλιακό που φοράμε…όλα είναι θέμα χημείας! Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με δοκιμαστικούς σωλήνες, χρώματα, ογκομετρικούς κυλίνδρους, αγωγιμόμετρα και διάφορα άλλα χημικά σκεύη και όργανα, μαθαίνουν μεγάλες χημικές ανακαλύψεις και γνωρίζουν την αξία της επιστήμης της χημείας.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Παρασκευή 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Παρασκευή 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Robo Anatomy

Η ρομποτική είναι μια έννοια που βλέπουμε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στη ζωή μας. Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε τι αφορά η ρομποτική, πώς προέκυψε και πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε τα δικά μας μηχανικά ρομπότ.

Τα ρομπότ είναι κάτι που μας συναρπάζει, κάτι νέο που ελκύει το ενδιαφέρον μας και μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε. Πώς μπήκαν όμως τα ρομπότ στη ζωή μας; Τι μας έκανε να φτιάξουμε όλες αυτές τις περίπλοκες κατασκευές; Ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς και για ποιο λόγο κατασκευάζονται όλα αυτά. Να ανακαλύψουμε όλα τους τα κομμάτια από τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά. Να μάθουμε πώς συναρμολογούνται, αλλά και πώς εμείς οι ίδιοι θα μπορούσαμε να τα τροποποιήσουμε, ώστε να γίνουν ακόμα πιο χρήσιμα. Συναντάμε ρομπότ που λειτουργούν με λογισμικό, μιλούν μια «γλώσσα υπολογιστή», και μαθαίνουμε να γράφουμε τη δική μας. Παράλληλα, συναντάμε κι άλλα ρομπότ που χρειάζονται και τη δική μας ενέργεια και δύναμη ώστε να λειτουργήσουν. Επιπλέον, σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και άνετη με τη βοήθεια των ρομπότ.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Παρασκευή 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Παρασκευή 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Επιστήμη στην κουζίνα

Εξερευνώντας τις φυσικές επιστήμες μέσα από συνταγές μαγειρικής

Εξερευνώντας τις φυσικές επιστήμες μέσα από συνταγές μαγειρικής

Ποιες χημικές, φυσικές, ακόμη και βιολογικές διαδικασίες μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε νόστιμα φαγητά; Τι συμβαίνει στα φαγητά όταν τα ψήνουμε και γιατί κάποιες γεύσεις ταιριάζουν μεταξύ τους ενώ άλλες όχι; Πώς συνδέεται η βιολογία του ανθρώπινου σώματος με τις γεύσεις; Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και από ποιες τροφές τα παίρνουμε; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαντάμε σε αυτό το εργαστήριο. Φτιάχνουμε το δικό μας ψωμί και τυρί, να αναμιγνύουμε υλικά και γεύσεις και να μελετάμε τις διαδικασίες που συμβαίνουν πίσω από το φαγητό που φτάνει στο πιάτο μας. Βιολογία, χημεία και φυσική μπαίνουν στο μπλέντερ σε ένα εργαστήριο μαγειρικής και επιστήμης.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Παρασκευή 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Παρασκευή 14:00-15:00 και 18:00-19:00.

Ταξίδι στο Μικρόκοσμο

Γνωρίζετε ότι το 90% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από βακτήρια; Δεν τα βλέπουμε με γυμνό μάτι αλλά είμαστε το σπίτι τους! Σε αυτό το εργαστήριο έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το θαυμαστό κόσμο των βακτηρίων που ζουν στον οργανισμό μας και να κατανοήσουμε πώς επηρεάζουν την υγεία μας. Μαθαίνουμε για τη μορφολογία των βακτηρίων, τις βιοχημικές τους ιδιότητες, τον τρόπο που καλλιεργούνται, τις ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν αλλά και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτές. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε μικροσκόπια, κάνουμε πειράματα και παίζουμε, προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τους αόρατους φίλους μας ή και εχθρούς μερικές φορές, τα βακτήρια.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τρίτη 16:00-17:00 και 20:00-21:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τρίτη 15:00-16:00 και 19:00-20:00.