ΚΥΨΕΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Στην Κυψέλη των επιστημών έχουμε εντάξει μια σειρά από πρωτοποριακά διαθεματικά εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες επιστήμες, όπως τη φυσική, τα μαθηματικά, τη χημεία, την αστρονομία, την αστροφυσική, τη βιολογία κτλ. Κεντρικός στόχος των εργαστηρίων, είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα, να πειραματιστούν, να διαχειριστούν και να επιλύσουν προβλήματα σε πραγματικά πλαίσια. Δίνεται στα παιδιά, η δυνατότητα να διερευνήσουν βιωματικά, αιτίες, συνέπειες, αλλαγές μεταβλητών, συγκροτώντας, έτσι, ομάδες μικρών επιστημόνων. Θέλουμε μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία ηφαιστείων, τη μελέτη των δεινοσαύρων, την εκτέλεση μαγειρικών συνταγών αλλά και πολλών άλλων ευφάνταστων δραστηριοτήτων, τα παιδιά να μάθουν για τα φυσικά φαινόμενα, να κατανοήσουν δύσκολες μαθηματικές έννοιες, να γνωρίσουν τον έναστρο ουρανό, και να αντιληφθούν πώς συνδέονται, όλα αυτά, με την καθημερινότητά τους.

Μαθηματικά στην κουζίνα

Μαθαίνουμε μαθηματικά μαγειρεύοντας!

Μαθαίνουμε μαθηματικά μαγειρεύοντας!

Βάζοντας τους σκούφους μας είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μικροί σεφ. Θα μάθουμε, μέσα από εύκολες συνταγές, πώς συνδέονται οι μαθηματικές έννοιες με τη μαγειρική υπολογίζοντας ποσότητες, πχ «πόσα αυγά θα βάλω στο κέικ;», γνωρίζοντας έννοιες όπως μισό, ολόκληρο, κτλ «θα βάλουμε μισό πακέτο ζάχαρη», υπολογίζοντας και συγκρίνοντας το βάρος «το βούτυρο είναι πιο βαρύ από το αλεύρι», παρατηρώντας πώς αλλάζει η ύλη, «το νερό γίνεται ζυμάρι όταν προσθέσω αλεύρι». Στις δραστηριότητες μας, επίσης, θα μάθουμε να ταξινομούμε τα υλικά και να  υπολογίζουμε τις ποσότητες, θα κάνουμε υπολογισμούς, μαθηματικές πράξεις, αντιστοιχίσεις, κι έτσι θα εξοικειωθούμε με τις μονάδες μέτρησης βάρους, θερμοκρασίας και χρόνου. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα μοσχομυρίσει το σχολείο μας και θα περάσουμε όμορφα αποκτώντας νόστιμες εμπειρίες.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Πέμπτη 15:00-16:00, 19:00-20:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Πέμπτη 14:00-15:00, 18:00-19:00

Η τέχνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος προσθετικής κατασκευής που συνδυάζει την τεχνολογία και την τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια η τρισδιάστατη εκτύπωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και θεωρείται μια από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες. Έχει ποικίλες εφαρμογές και τη συναντάμε από την κατασκευή κτιρίων μέχρι και την ιατρική. Σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνουμε πώς να μετατρέπουμε ένα δισδιάστατο σχέδιο σε τρισδιάστατο δίνοντάς του μορφή και σχήμα. Κατασκευάζουμε απλά καθημερινά πράγματα, αλλά και χρήσιμα αντικείμενα, όπως ένα γρανάζι ή μια χτένα. Ακόμα, έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε μεγάλα αντικείμενα χωρίζοντάς τα σε επιμέρους μικρότερες κατασκευές. Τέλος, μαθαίνουμε τη δομή των αντικειμένων και σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να επιδράσουμε σε αυτή προς το συμφέρον μας. Η φαντασία και η δημιουργικότητά μας θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, καθώς η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένα εργαλείο που απομακρύνει τα εμπόδια και μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε ό,τι θέλουμε!


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Πέμπτη 14:00-15:00, 18:00-19:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Πέμπτη 15:00-16:00, 19:00-20:00

Robo Anatomy

Η ρομποτική είναι μια έννοια που βλέπουμε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στη ζωή μας. Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε τι αφορά η ρομποτική, πώς προέκυψε και πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε τα δικά μας μηχανικά ρομπότ.

Τα ρομπότ είναι κάτι που μας συναρπάζει, κάτι νέο που ελκύει το ενδιαφέρον μας και μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε. Πώς μπήκαν όμως τα ρομπότ στη ζωή μας; Τι μας έκανε να φτιάξουμε όλες αυτές τις περίπλοκες κατασκευές; Ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς και για ποιο λόγο κατασκευάζονται όλα αυτά. Να ανακαλύψουμε όλα τους τα κομμάτια από τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά. Να μάθουμε πώς συναρμολογούνται, αλλά και πώς εμείς οι ίδιοι θα μπορούσαμε να τα τροποποιήσουμε, ώστε να γίνουν ακόμα πιο χρήσιμα. Συναντάμε ρομπότ που λειτουργούν με λογισμικό, μιλούν μια «γλώσσα υπολογιστή», και μαθαίνουμε να γράφουμε τη δική μας. Παράλληλα, συναντάμε κι άλλα ρομπότ που χρειάζονται και τη δική μας ενέργεια και δύναμη ώστε να λειτουργήσουν. Επιπλέον, σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και άνετη με τη βοήθεια των ρομπότ.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Παρασκευή 19:00-20:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Παρασκευή 14:00-15:00, 18:00-19:00

Φτιάξτο μόνος σου

Τα παιδιά απολαμβάνουν να δημιουργούν κάτι από το μηδέν. Εντυπωσιάζονται, καθώς βήμα βήμα δίνουν μορφή και σχηματίζουν το έργο τους. Σε αυτό το εργαστήριο καταπιανόμαστε με χειροποίητες δημιουργίες από καθημερινά και ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά παρακινούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές με διάφορες τεχνικές χρησιμοποιώντας τα χεράκια τους ή και εργαλεία, υλικά που βρίσκουμε εύκολα και κυρίως τη φαντασία τους. Η χαρά της δημιουργικότητας συναντάει τον ενθουσιασμό του πειραματισμού και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Τετάρτη 13:30-14:00, 17:00-18:00