ΚΥΨΕΛΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η Κυψέλη της έρευνας είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πρωτοποριακή κυψέλη. Σε αυτήν εντάσσονται εργαστήρια, στα οποία καλλιεργείται η κριτικότητα, η επιχειρηματολογία, η φιλοσοφική και η διανοητική σκέψη. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εμβαθύνουν σε ζητήματα κοινωνικά, που τα αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα, και με αφορμή αυτά, να σκεφτούν, να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο, να αμφισβητήσουν, να διατυπώσουν υποθέσεις, να αναλύσουν και να εξερευνήσουν διαφορετικές οπτικές και τελικά, να σχηματίσουν τη δική τους προσωπική άποψη, την οποία θα μπορούν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα. Εισάγοντας διάφορα ερεθίσματα, προερχόμενα από την καθημερινότητα των παιδιών, επιχειρείται μέσω σεναρίων, διλημμάτων και βιωματικών ασκήσεων, η ενεργοποίηση και η διεύρυνση της σκέψης τους. Είναι σημαντικό, πως τα παιδιά έχουν κάποιες ιδέες και πεποιθήσεις, με τις οποίες έρχονται στα εργαστήρια, τις οποίες καλούνται να εξετάσουν, να ελέγξουν την ορθότητά τους και συχνά, να τις αναδομήσουν. Στόχος μας είναι, τα παιδιά να μην είναι παθητικοί δέκτες πληροφοριών αλλά να φιλτράρουν τις πληροφορίες που δέχονται, και να συμμετέχουν ενεργά τόσο στη διαδικασία της μάθησης όσο και μετέπειτα στη ζωή τους.

Μαθησιακό escape room

Σε αυτό το εργαστήριο η περιπέτεια ζωντανεύει! Το ESCAPE ROOM, γνωστό και ως δωμάτιο απόδρασης, αποτελεί ένα εργαστήριο γεμάτο δράση, μυστήριο και αγωνία. Τα παιδιά αποδέχονται την πρόκληση να λύσουν μια σειρά από γρίφους, να ανακαλύψουν στοιχεία και αντικείμενα που θα τους φέρουν πιο κοντά στην ολοκλήρωση του παιχνιδιού, να συνεργαστούν και να δουλέψουν ομαδικά προκειμένου να πετύχουν τον κοινό τους στόχο. Απαραίτητα εργαλεία σε αυτό τους το εγχείρημα είναι η παρατηρητικότητα, η συγκέντρωση, η ευελιξία και συνδυαστική σκέψη. Έτσι, τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές της αποστολής που τους ανατίθεται κάθε φορά, και προσπαθούν να νικήσουν το μοναδικό αντίπαλό τους…το χρόνο!


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Παρασκευή 13:30-14:00, 17:00-18:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Παρασκευή 16:00-17:00, 20:00-21:00

Λύνοντας τις απορίες αλλιώς

Σε αυτό το εργαστήριο, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα πιο άμεσα το παιδί στη σχολική πραγματικότητα. Για αυτό, προσφέρουμε αυτό που για εμάς λείπει πολλές φορές, ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, προσπαθούμε να συνδέσουμε τις θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων με πραγματικά πλαίσια, με την καθημερινή ζωή, με τρόπο που να κινητοποιεί τα παιδιά. Καθημερινά, σε αυτό το εργαστήριο, θα λύνονται σε βάθος οι απορίες των παιδιών, με ένα διαφορετικό βιωματικό τρόπο, βοηθώντας τη διαδικασία της μάθησης να γίνει πιο άμεση, εύκολη, αποτελεσματική και διασκεδαστική. Για παράδειγμα, αν ένας μαθητής δυσκολεύεται στα κλάσματα, μπορούμε να πάμε στην κουζίνα μας και να εκτελέσουμε με κάποιες μεθοδολογίες μια συνταγή. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τη μαγειρική, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει δύσκολες μαθηματικές έννοιες και γιατί του χρειάζονται, με έναν πρακτικό τρόπο, σε ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Δευτέρα 15:00-16:00
Τρίτη 15:00-16:00
Τετάρτη 15:00-16:00
Πέμπτη 15:00-16:00
Παρασκευή 15:00-16:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Δευτέρα 15:00-16:00
Τρίτη 15:00-16:00
Τετάρτη 15:00-16:00
Πέμπτη 15:00-16:00
Παρασκευή 15:00-16:00

Εργαστήρι χωρίς όνομα

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί ένα μυστήριο για τα παιδιά καθώς δεν γνωρίζουν τις θεματικές ενότητες και δραστηριότητες που πρόκειται να ασχοληθούμε! Ξεκινάμε λοιπόν με χαρά και κέφι να δημιουργούμε παιχνίδια με δικούς μας κανόνες και στη συνέχεια, αποφασίζουμε όλοι μαζί τον τρόπο που θα συνεχιστεί το παιχνίδι. Η ελευθερία δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και φυσικά, να απολαύσουν διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού.


Για ηλικίες 5-7 χρονών
Δευτέρα: 19:00-20:00

Blue Bee Radio

Η Μπλε Μέλισσα έχει το δικό της ραδιοφωνικό σταθμό! Πως θα σας φαινόταν να γινόσασταν ραδιοφωνικός παραγωγός, ηχολήπτης, δημοσιογράφος, παρουσιαστής; Ή να συμμετείχατε ως καλεσμένος στην αγαπημένη σας ραδιοφωνική εκπομπή; Ελάτε να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια, να κάνουμε αφιερώσεις, να μιλήσουμε για την επικαιρότητα, να γνωρίσουμε και να πάρουμε συνέντευξη από σημαντικά πρόσωπα και να κάνουμε τις δικές μας ραδιοφωνικές εκπομπές. Είστε έτοιμοι; Σε 54321 είμαστε στον αέρα…


Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Παρασκευή 19:00-20:00

Η εφημερίδα της Μπλε Μέλισσας

Η «φωνή» του σχολείου!

Η έκδοση μιας εφημερίδας αποτελεί τη δημοσιοποίηση τρεχόντων γεγονότων με ποικίλα θέματα και είδη. Με την έκδοση μιας εφημερίδας στο σχολείο της Μπλε Μέλισσας προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και να αποτυπώσουμε μία μικρογραφία της κοινωνίας. Δουλεύοντας είτε ατομικά είτε ομαδικά, τα παιδιά μπορούν να ενσαρκώσουν ρόλους όπως ρεπόρτερ, αρθρογράφος, επιμελητής κειμένων, φωτογράφος. Δίνεται το κίνητρο στα παιδιά να σκεφτούν κριτικά, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να επιχειρηματολογήσουν. Είναι μία ευκαιρία να οργανώσουν και να συντονίσουν μία συνέντευξη, να συντάξουν άρθρα αντλώντας θέματα από την καθημερινή τους ζωή, ακόμα και θέματα από άλλα εργαστήρια. Τέλος μοιράζονται αρμοδιότητες, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μηνιαίου τεύχους της εφημερίδας και συνεργάζονται μεταξύ του προκειμένου να πετύχουν το τελικό αποτέλεσμα.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Δευτέρα 16:00-17:00, 20:00-21:00

Για ηλικίες 8-12 χρονών:
Τετάρτη 14:00-15:00, 18:00-19:00

Δημιουργική αταξία

Ένα εργαστήριο μες στην αταξία! Πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα έργο τέχνης μέσα από την ακαταστασία; Ελάτε να αγγίξουμε και να γνωρίσουμε μια σειρά από διαφορετικά υλικά, να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις και να λερωθούμε παίζοντας. Το αισθητηριακό παιχνίδι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες καθώς η περιέργεια και το ενδιαφέρον για την ανακάλυψη είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό. Τα παιδιά, λοιπόν, σε αυτό το εργαστήριο καλούνται να είναι “άτακτα”, να δοκιμάσουν, να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να απολαύσουν την αίσθηση της ελευθερίας και της επαφής με ποικίλα υλικά και να τα αξιοποιήσουν φτιάχνοντας τα δικά τους δημιουργήματα.


Για ηλικίες 5-7 χρονών:
Δευτέρα 13:30-14:00, 17:00-18:00