ΚΥΨΕΛΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η Κυψέλη της έρευνας είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πρωτοποριακή κυψέλη. Σε αυτήν εντάσσονται εργαστήρια, στα οποία καλλιεργείται η κριτικότητα, η επιχειρηματολογία, η φιλοσοφική και η διανοητική σκέψη. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εμβαθύνουν σε ζητήματα κοινωνικά, που τα αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα, και με αφορμή αυτά, να σκεφτούν, να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο, να αμφισβητήσουν, να διατυπώσουν υποθέσεις, να αναλύσουν και να εξερευνήσουν διαφορετικές οπτικές και τελικά, να σχηματίσουν τη δική τους προσωπική άποψη, την οποία θα μπορούν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα. Εισάγοντας διάφορα ερεθίσματα, προερχόμενα από την καθημερινότητα των παιδιών, επιχειρείται μέσω σεναρίων, διλημμάτων και βιωματικών ασκήσεων, η ενεργοποίηση και η διεύρυνση της σκέψης τους. Είναι σημαντικό, πως τα παιδιά έχουν κάποιες ιδέες και πεποιθήσεις, με τις οποίες έρχονται στα εργαστήρια, τις οποίες καλούνται να εξετάσουν, να ελέγξουν την ορθότητά τους και συχνά, να τις αναδομήσουν. Στόχος μας είναι, τα παιδιά να μην είναι παθητικοί δέκτες πληροφοριών αλλά να φιλτράρουν τις πληροφορίες που δέχονται, και να συμμετέχουν ενεργά τόσο στη διαδικασία της μάθησης όσο και μετέπειτα στη ζωή τους.

Μαθησιακό escape room

Σε αυτό το εργαστήριο η περιπέτεια ζωντανεύει! Το ESCAPE ROOM, γνωστό και ως δωμάτιο απόδρασης, αποτελεί ένα εργαστήριο γεμάτο δράση, μυστήριο και αγωνία. Τα παιδιά αποδέχονται την πρόκληση να λύσουν μια σειρά από γρίφους, να ανακαλύψουν στοιχεία και αντικείμενα που θα τους φέρουν πιο κοντά στην ολοκλήρωση του παιχνιδιού, να συνεργαστούν και να δουλέψουν ομαδικά προκειμένου να πετύχουν τον κοινό τους στόχο. Απαραίτητα εργαλεία σε αυτό τους το εγχείρημα είναι η παρατηρητικότητα, η συγκέντρωση, η ευελιξία και συνδυαστική σκέψη. Έτσι, τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές της αποστολής που τους ανατίθεται κάθε φορά, και προσπαθούν να νικήσουν το μοναδικό αντίπαλό τους…το χρόνο!

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Παρασκευή 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Παρασκευή 16:00-17:00 και 20:00-21:00.

Λύνοντας τις απορίες αλλιώς

Σε αυτό το εργαστήριο, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα πιο άμεσα το παιδί στη σχολική πραγματικότητα. Για αυτό, προσφέρουμε αυτό που για εμάς λείπει πολλές φορές, ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, προσπαθούμε να συνδέσουμε τις θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων με πραγματικά πλαίσια, με την καθημερινή ζωή, με τρόπο που να κινητοποιεί τα παιδιά. Καθημερινά, σε αυτό το εργαστήριο, θα λύνονται σε βάθος οι απορίες των παιδιών, με ένα διαφορετικό βιωματικό τρόπο, βοηθώντας τη διαδικασία της μάθησης να γίνει πιο άμεση, εύκολη, αποτελεσματική και διασκεδαστική. Για παράδειγμα, αν ένας μαθητής δυσκολεύεται στα κλάσματα, μπορούμε να πάμε στην κουζίνα μας και να εκτελέσουμε με κάποιες μεθοδολογίες μια συνταγή. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τη μαγειρική, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει δύσκολες μαθηματικές έννοιες και γιατί του χρειάζονται, με έναν πρακτικό τρόπο, σε ένα πραγματικό πλαίσιο προβλήματος.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών καθημερινά 14:00-15:00 και 15:00-16:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών καθημερινά 14:00-15:00 και 15:00-16:00.

Ένας καιρός και μια φορά

Γνωρίζοντας την άλλη όψη των βιβλίων!

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Μια φορά και έναν καιρό…» με την οποία ξεκινάνε πολλά παραμύθια. Τι γίνεται όμως σ’ αυτό το εργαστήριο που η φράση αυτή αντιστρέφεται; Όλα αλλάζουν! Πρωτότυπα εικονογραφημένα βιβλία ξενόγλωσσα και μη, προσφέρουν νέα ερεθίσματα και ξεδιπλώνουν μαγικούς τόπους προς εξερεύνηση. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ένα παιδικό βιβλίο που διαβάζεται μόνο στο σκοτάδι ή ένα άλλο που διαβάζεται μόνο κάθετα, καθώς ξεδιπλώνεται σε 3 μέτρα μήκος; Ακόμη, βιβλία χωρίς λέξεις, ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) και βιβλία με διαφορετική μορφή ανάγνωσης και αποκρυπτογράφησης. Με όλα τα παραπάνω τα παιδιά φιλτράρουν, αντιλαμβάνονται, δημιουργούν. Γιατί το βιβλίο δίνει πάντα το κίνητρο να πάμε τη φαντασία ένα βήμα παρακάτω.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Πέμπτη 16:00-17:00 και 20:00-21:00.

Εργαστήρι χωρίς νικητή

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά καλούνται να συνεργαστούν, να χρησιμοποιήσουν την ευρηματικότητα τους και όλες τις γνώσεις και δεξιότητές τους, ώστε να καταφέρουν να υπερβούν μια σειρά από διαφορετικές δοκιμασίες.

Ένα εργαστήριο διαφορετικό από όλα τα άλλα, ένα εργαστήριο γεμάτο ανατροπές, προκλήσεις, αλλιώτικο κάθε φορά. Μέσα από κινητικές, πνευματικές, σωματικές δραστηριότητες τα παιδιά ενθαρρύνονται να αλληλοβοηθηθούν και να συνεργαστούν, ώστε όλοι μαζί να βρούνε λύσεις και να επιτύχουν το στόχο τους. Αναπτύσσεται το αίσθημα της ομαδικότητας, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι με τη συλλογική προσπάθεια μπορούν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, τα παιδιά διασκεδάζουν και απολαμβάνουν την ομαδική δουλειά και αναπτύσσουν την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά τους, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις δοκιμασίες που τους δίνονται κάθε φορά.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Δευτέρα 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Δευτέρα 16:00-17:00 και 20:00-21:00.

Σκάκι

                                                                  

Γνωρίζετε ότι παλαιότερα το σκάκι ονομαζόταν «παιχνίδι των Βασιλέων»; Σήμερα, χαρακτηρίζεται ως ο βασιλιάς των παιχνιδιών! Και όχι άδικα… Σε αυτό το εργαστήρι μαθαίνουμε τη μαγεία αυτού του παιχνιδιού στρατηγικής. Παίζοντας σκάκι, βελτιώνουμε τη συγκέντρωση και την προσοχή μας, την κριτική σκέψη και μια σειρά από δεξιότητες, όπως η μεθοδικότητα και η λογική ανάλυση. Επιπλέον, αναλύουμε σκακιστικές παρτίδες, σκεφτόμαστε συνδυασμούς κινήσεων, γνωρίζουμε διάσημους σκακιστές και την ιστορία του σκακιού. Μπορούμε, επίσης, να κατασκευάσουμε κοστούμια, να γίνουμε πιόνια και να παίξουμε σε μια γιγαντιαία σκακιέρα.

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Τρίτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Τρίτη 18:00-19:00.

Blue Bee Radio

Η Μπλε Μέλισσα έχει το δικό της ραδιοφωνικό σταθμό! Πως θα σας φαινόταν να γινόσασταν ραδιοφωνικός παραγωγός, ηχολήπτης, δημοσιογράφος, παρουσιαστής; Ή να συμμετείχατε ως καλεσμένος στην αγαπημένη σας ραδιοφωνική εκπομπή; Ελάτε να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια, να κάνουμε αφιερώσεις, να μιλήσουμε για την επικαιρότητα, να γνωρίσουμε και να πάρουμε συνέντευξη από σημαντικά πρόσωπα και να κάνουμε τις δικές μας ραδιοφωνικές εκπομπές. Είστε έτοιμοι; Σε 54321 είμαστε στον αέρα…

 


Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Παρασκευή 15:00-16:00 και 19:00-20:00.

Η εφημερίδα της Μπλε Μέλισσας

Η «φωνή» του σχολείου!

Η έκδοση μιας εφημερίδας αποτελεί τη δημοσιοποίηση τρεχόντων γεγονότων με ποικίλα θέματα και είδη. Με την έκδοση μιας εφημερίδας στο σχολείο της Μπλε Μέλισσας προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και να αποτυπώσουμε μία μικρογραφία της κοινωνίας. Δουλεύοντας είτε ατομικά είτε ομαδικά, τα παιδιά μπορούν να ενσαρκώσουν ρόλους όπως ρεπόρτερ, αρθρογράφος, επιμελητής κειμένων, φωτογράφος. Δίνεται το κίνητρο στα παιδιά να σκεφτούν κριτικά, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να επιχειρηματολογήσουν. Είναι μία ευκαιρία να οργανώσουν και να συντονίσουν μία συνέντευξη, να συντάξουν άρθρα αντλώντας θέματα από την καθημερινή τους ζωή, ακόμα και θέματα από άλλα εργαστήρια. Τέλος μοιράζονται αρμοδιότητες, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μηνιαίου τεύχους της εφημερίδας και συνεργάζονται μεταξύ του προκειμένου να πετύχουν το τελικό αποτέλεσμα.

 


Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Πέμπτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00.

Legomania

Παιχνίδι, παιχνίδι και λίγο ακόμα περισσότερο παιχνίδι! Σε αυτό το εργαστήριο, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα Lego. Μπορείς να χτίσεις μόνος σου τον Πύργο του Eiffel; Ή μια παιδική χαρά με νεροτσουλήθρες και γιγάντιες πασχαλίτσες; Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά ακολουθούν οδηγίες και κατασκευάζουν μοντέλα ή αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους και δημιουργούν κάστρα, σπίτια, διαστημικούς σταθμούς και ό,τι άλλο ονειρεύονται χωρίς κανένα περιορισμό. Συνεργάζονται και παίζουν ομαδικά, ενώ χωρίς να το καταλάβουν, έρχονται σε επαφή με έννοιες των μαθηματικών, της φυσικής και της μηχανικής!

 


Για ηλικίες 5-7 χρονών κάθε Πέμπτη 18:00-19:00.

Για ηλικίες 8-12 χρονών κάθε Πέμπτη 13:30-14:00 και 17:00-18:00.